MSZP: Az ügyeleti rend problémájával egész Európa küzd

A Fidesztől mindig csak azt hallani, hogy a kormányzat tönkretette az egészségügyet, és káosz uralkodik a rendszerben, megoldást azonban nem ajánl – reagált szombati közleményében az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista alelnöke a Fidesz szombati sajtótájékoztatójára. Schvarcz Tibor a Fidesz által egyik legnagyobb problémaként említett ügyeleti rendről azt írja: ezt az Európai Unió munkaügyi direktívája alapján kellett szabályozni.

Pesti Imre fideszes képviselő szombaton azt mondta: a Magyar Kórházszövetség korábbi elnöke szerint a kórházak negyede egyáltalán nem, a fele pedig csak részben tudott átállni az ügyeleti szabályozásra július elsejétől. Számos kórházi osztályon nincs ügyelet, csak készenlétet tudnak fenntartani, azaz a szakorvos csak riasztás esetén megy be, sűrgős eseteknél pedig ennek komoly következményei lehetnek.

Schwarc Tibor viszont úgy látja: az egészségügyi intézményekben eddig is ügyeltek nem szakorvosok, a főorvos, vagy szakorvos pedig készenlétben volt. Ezen az új szabályozás sem változtatott. Az ügyeleti rendszert a sürgősségi ellátás keretén belül kell megoldani. A sürgősségi ellátás lényege pedig, hogy a beteget kell odajuttatni, ahol megfelelően el tudják látni. Az egészségügyi bizottság szocialista alelnöke közleményében megemlíti: az ügyeleti rend problémájával egész Európa küzd, szabályosan sehol sem tudják
megoldani, ezért alkalmaznak legálisan külföldi orvosokat.

A kormány 6,2 milliárd forint értékben osztott ki plusz teljesítmény volumenkorlátot, amely a kórházak adósságállományát hivatott enyhíteni – reagált Schvarcz Tibor a fidesz egészségügyi szakpolitikusának arra a kihejelntésére, hogy nincs pénz az intézményekben, sok kórház teljesen eladósodott, a volumenkapacitás további szűkítése miatt pedig még hosszabbak lettek a várólisták.

A szocialista politikus közleményében azt is megemlíti, hogy Pesti Imre a Bajcsy-Zsilinszky, az Uzsoki, és a Szent Margit kórházak felügyelő bizottságának tagja, ebben a pozícióban maga is segíthetne megoldást találni arra, hogy miként szervezzék az ügyeletet.