MSZP: Az Új Tudás Programjának lelke a pedagógus

A pedagógus-szakma vonzóvá tétele, illetve a jelenlegi pedagógusok nagyobb megbecsülése az egyik legfontosabb eleme a 2009/2010-es tanévtől kezdődő változásoknak az Új Tudás Programjában – jelentette ki szerdai tájékoztatóján a program miniszterelnöki megbízottja.

Tóth Tiborné (MSZP) az egyik legfontosabb újításnak nevezte, hogy 2009 szeptemberétől az idei 1,1 helyett 2,9 milliárd forintra pályázhatnak azok az intézmények, ahol teljesítményértékelési rendszer működik. A kormány tervei szerint ebből az összegből több mint 100 iskola közel 20 ezer pedagógusa kaphat plusz jutattást a jól végzett munkája után.

A miniszterelnöki megbízott kiemelte még, hogy a pedagógusi kezdő bérek főiskolai végzettség esetén 20, egyetemi végzettség esetén pedig 32 ezer forinttal nőnek, valamint megtörténik a pedagógus pálya első szakaszának (21 éves gyakorlatig) bérkorrekciója is, ami az összes pedagógus 42 százalékát érinti.

Tóth Tiborné szerint többek között ezekkel az intézkedésekkel egyrészt vonzóvá lehet tenni a pályát, másrészt pedig eredményes és minőségi munkára lehet ösztönözni a pedagógusokat.