MSZP: az adóteher mérséklés nem veszélyeztetheti a stabilitást

Az adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat szerdai parlamenti vitájában Kovács Tibor, a szocialisták vezérszónoka azt emelte ki, hogy a szocialista párt nem hajlandó olyan kalandor megoldásokba belemenni az adóteher mérséklés terén, amely veszélyeztetné az államháztartás stabilitását. Szerinte a kormánypárt azt az elvet követte a jövő évi adótörvények kialakításakor, hogy “nem mindig lehet megtenni azt, amit kellene, de meg kell tenni, ami lehetséges”.

A szocialista politikus nem ért egyet azokkal a pénzügyi elemzőkkel, akik a korábbi hónapokban 1.000-1.200 milliárd forintos adóteher mérséklést tartottak volna kívánatosnak 2009-re, ugyanakkor annak forrását elmulasztották megjelölni. Megerősítette, hogy az MSZP kitart a konvergenciaprogram célkitűzései mellett.

Kovács Tibor méltatta az adócsomagban, hogy a vállalatok 4 százalékos különadója megszűnik, és az így náluk maradó többletet a foglalkoztatás növelésére fordíthatják. Mintegy 1,7 millió polgárnál is havonta átlagosan 4-5 ezer forinttal több maradhat jövőre az 1,7 milliós személyi jövedelemadó sáv 2 millióra történő emelésének hatására.

A szocialista képviselő elismerte, hogy az adórendszert bonyolulttá teszi a kedvezmények sokasága, és ezen változtatni kell. Ennek fényében a 400 oldalas adótörvény csomagot soknak tartja, de szerinte ez részben indokolt a kedvezményrendszer egyszerűsítése miatt.