MSZP: “atomfegyver pusztításával” ér fel a kormány gazdaságpolitikája

Budapest, 2012. május 24., csütörtök (MTI) – Az MSZP szerint bár Matolcsy György a pénzügyi tranzakciós illetéket tartja “taktikai atomfegyvernek”, valójában a kormány gazdaságpolitikája ér fel egy atomfegyver pusztításával.

 

A nemzetgazdasági miniszter a Heti Válasznak adott interjúban azt mondta: a bevezetendő pénzügyi tranzakciós illeték olyan XXI. századi “taktikai atomfegyver”, amely lehetővé teszi, hogy Magyarország a foglalkoztatás terén felvegye a versenyt az ázsiai országokkal, ehhez ugyanis csökkenteni kell az élőmunka terheit.

Az MSZP-s Burány Sándor erre csütörtökön sajtótájékoztatón úgy reagált: valójában a kormány gazdaságpolitikájának következményei érnek fel egy “atomfegyver pusztításával”.

Véleménye szerint ezt támasztja alá, hogy amíg a magyar GDP 1,5 százalékkal esett vissza az idei első negyedévben, addig Szlovákiában és Lengyelországban is 3 százaléknál nagyobb a növekedés, és a térségben jövőre is a magyar gazdaság növekedési kilátásai a legkedvezőtlenebbek.

Burány Sándor hozzátette: Magyarország ma egyetlen mutató, az infláció, az 5,5 százalékos pénzromlás mértékét nézve éllovas Európában.

A szocialista párt szerint mindezen csak úgy lehet változtatni, ha a kormány kiszámítható befektetési környezetet teremt, betartja például a bankszövetségnek tett ígéreteit, tartózkodik az év közbeni adóemelésektől, mielőbb megállapodik a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és visszatér a kétkulcsos személyi jövedelemadózáshoz.