MSZP: aggályos a digitális átállással összefüggő törvények tervezett módosítása

Budapest, 2012. október 30., kedd (MTI) – A digitális átállással összefüggő törvények módosításáról szóló kormánypárti javaslat korrigálását sürgeti az MSZP azzal összefüggésben, hogy szerinte az előterjesztés aggályos adatkezelési és -feldolgozási szabályokat rögzít.

Simon Gábor, a szocialista párt elnökhelyettese az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében tudatta: miután módosító indítványaikat a fideszes képviselők leszavazták, az ombudsmanhoz fordultak, és kiderült, hogy Szabó Máté is aggályosnak találja az adatkezelésre vonatkozó pontokat. Az alapvető jogok biztosa szerint elsősorban a személyes adatok védelméhez fűződő alkotmányos jog sérelme merülhet fel – írta.

Simon Gábor jelezte, közel 570 ezer háztartás még mindig csak hagyományos földi antennával tévézik, és ők elveszíthetik műsor-hozzáférésüket, ha az analóg szórás lekapcsolásáig nem állnak át digitális vételre. Mivel jelentős részük szociálisan rászorult, az átállást – helyesen – az állam is segíti; nem mindegy azonban, hogyan – hívta fel a figyelmet. Közölte, hogy ha a javaslatot a jelenlegi formájában fogadják el, a szocialisták más fórumon is jelzik alkotmányos kifogásukat.

– MTI –