MSZP: a szolgáltató fizesse a vízóracserét!

Miskolc – Ha a kormányzati elképzelések szerint valóban hatósági ára lesz a mellékvízmérők cseréjének, akkor azt ne a lakosság, hanem a szolgáltatók fizessék meg: vagyis a Fidesz hajtsa végre azt, amit a választások előtt ígért. Az, hogy vízóracsere-ügyben mindenképpen lépni kell, most már az MSZP mellett a kormányzat is látja, kizárólag a miskolci városvezetés nem hajlandó tudomást venni a problémáról. Az MSZP miskolci szervezetének közleménye.

Minderről dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője beszélt szerdán Miskolcon.

Az MSZP az elmúlt hetekben több sajtótájékoztatón is szóvá tette, hogy idén már mintegy 1300 százalékkal kell többet fizetni Miskolcon a vízórák plombálásáért, mint tavaly. A vízóracsere költségei is összességében 300 százalékkal nőttek. A brutális drágulás oka, hogy ma már csak az önkormányzati tulajdonú Mivíz Kft. végezheti el a vízórák plombálást, a cég tarifái viszont szemérmetlenül magasabbak, mint a korábbi piaci árak: egy plombálás a korábbi 1000 forint körüli összeg helyett ma közel 13 ezer 500 forintba, egy vízóracsere (plombálással együtt) a korábbi 5-6 ezer helyett 19 ezer forintba kerül.

Pedig 2014 februárjában, az országgyűlési választások előtt Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a rezsicsökkentések végrehajtásáért felelős fideszes munkacsoport vezetője jelentette be, hogy a kormány a mérőórákkal kapcsolatos összes költség szolgáltatókra terheléséről döntött. Az persze már akkor világos volt, hogy mindez leginkább a mellékvízmérőket érinti, hiszen a fővízmérők, a gáz- és a villanyórák 2014-ben a szolgáltatók tulajdonában álltak, a cserék költsége is őket terhelte.

Németh ígéretét kérte számon az elmúlt hetekben az MSZP többször is a miskolci fideszeseken, tekintve, hogy nemhogy csökkentek, de Miskolcon még nőttek is a cserével kapcsolatos költségek. Választ viszont egyetlen alkalommal sem kaptak, a dr. Kriza Ákos vezette önkormányzat igyekezett elhallgatni az ügyet.

Éppen ezért hozta elő a témát a parlamentben is Miskolc országgyűlési képviselője. Dr. Varga László hétfőn a szakminisztérium képviselőjétől tudakolta, hogy miért lett jóval drágább a vízóracsere Miskolcon, s azt is, hogy választási ígéretüknek megfelelően mikor lesz ingyenes a csere.

Minderre Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára válaszolt. Elismerte, hogy vízóracsere-ügyben valóban vannak problémák, s ezt a kormányzat igyekszik orvosolni. Éppen ezért módosítani akarják a víziközmű-szolgáltatással összefüggő egyes törvényeket: javaslatukat már be is nyújtották, ebben egyebek mellett azt indítványozzák, hogy hatósági áras legyen a vízóracsere.

Csakhogy Varga szerint az előterjesztést ősznél hamarabb aligha fogja tárgyalni a parlament. Ha viszont tárgyalja, akkor az MSZP azt indítványozza majd, hogy a hatósági ár a szolgáltatót terhelje – azaz a Fidesz tartsa be a választások előtt tett ígéretét, s mindez az ország összes fogyasztója, így a miskolciak számára is ingyenes legyen.

– Az MSZP miskolci szervezete –