Friss hírek

2009.06.25. 11:11

A gyógyszerszedési szokásokon is változtat a válság

<p>Változtatna a magyarok egy része a gyógyszerszedési szokásain a válság hatására - derül ki az ACNielsen felméréséből. A felnőtt magyarok fele gondolja úgy, hogy a vény nélkül kapható készítmények használatán változtat, 36 százalékuk a természetes és a hagyományos orvoslás felé fordulna.</p>

A Nielsen most közreadott, márciusban 50 országban végzett kutatási eredményei szerint amíg 22 európai ország átlagában a változtatók 18 százaléka fordul a hagyományos gyógyászathoz, addig Magyarországon 36 százalék. A recept nélkül vásárolható gyógyszerek ritkább használata a spórolás második legelterjedtebb módja itthon a válaszolók 18 százaléka szerint. Spórolni kevesebb gyógyszer vásárlásával, vagy az olcsóbb termékekkel lehet még. Más európai országokban a válaszolók 36 százaléka, itthon a válaszadók fele változtatna a vény nélküli gyógyszerekkel kapcsolatos szokásain, hogy spóroljon.

A kutatás megállapította, hogy a magyarok ritkábban szednek be gyógyszert, mint az európai átlag. Ha más európai kezdi magát rosszul érezni, akkor átlagosan minden negyedik szed be valamilyen gyógyszert. Magyarországon csak minden nyolcadik.

Amikor a megkérdezett magyarok enyhe rosszullét első jeleit érzik, akkor négyből hárman általában arra várnak, hogy elmúljon a baj, mielőtt gyógyszerhez nyúlnának. Minden tizedik általában bevesz ilyenkor valamilyen orvosságot, minden ötvenedik pedig azonnal valamilyen szerhez nyúl. 13 százalék azt mondja, hogy sohasem szed be semmit. Nagyrészt azért, mert szerinte a gyógyszer ártalmas lehet az egészségére. Ezt egyébként így gondolják a legtöbb európai országban. A magyar érintettek egyharmada máshogy igyekszik megszüntetni rosszullétét. További tíz százalék előbb elmegy orvosához tanácsot kérni, mielőtt bevenne valamit.

A felmérésben részt vett magyarok hatékonyság, másodsorban pedig a patikus tanácsa alapján választanak vény nélküli gyógyszert. Ezután következik a megszokás és a termék biztonsága, mint a kiválasztás alapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!