MSZP: a miskolci élőlánc hangulatkeltés

Miskolc – „A Fidesz által szervezett, élőláncnak nevezett rendezvény megbukott…, mert azok az állítások, amik miatt szerveződött, nem fedik a valóságot…” – ragált a keddi élőlánc szerveződésre Dr. Simon Gábor MSZP-s képviselő, miskolci belvárosfejlesztési biztos.

Dr. Simon Gábor MSZP-s képviselő, a miskolci önkormányzat által kinevezett belvárosfejlesztési biztos reagált az élőláncra, amit a miskolci Fidesz szervezett. Az eseményről “Élőlánccal jelölték körbe” címmel riportban számoltunk be a miskolci Fidesz által szervezett kedd délutáni tiltakozásról, és adtunk hírt sajtótájékoztatójukról. Az összejövetel résztvevői a Szent István tér nyugati oldalára tervezett épület, valamint a Népkert területéből 11250 négyzetméter eladása ellen tiltakoztak. Szerdán délelőtt sajtótájékoztatón reagált az elhangzottakra, a történtekre dr. Simon Gábor MSZP-s önkormányzati és országgyűlési képviselő, a párt miskolci frakciójának vezetője, a belvárosfejlesztés önkormányzati biztosa.

„A rendezvény megbukott”

Mint mondta: „A Fidesz által szervezett, élőláncnak nevezett rendezvény megbukott…, mert azok az állítások, amik miatt szerveződött, nem fedik a valóságot…” Dr. Simon Gábor felidézte a múltat. Így fogalmazott: „A fideszes városvezetésnek tizenegy évig minden lehetősége megvolt a város fejlesztésére, a mostani városvezetés 2002 óta teszi a dolgát. Öt és fél év kontra tizenegy év próbáját kiállja a szocialista városvezetés.”
A képviselő emlékeztetett az Európa Kulturális Fővárosa-pályázatra, amely a képviselő-testület teljes egyetértését bírta, és amit a miskolciak többsége is támogatott. E pályázatban szerepelt, hogy a szakemberek elképzelése szerint a Dísz teret (Szent István teret) fejleszteni kell. „Az akkori konszenzust rúgta fel a Fidesz” – jelentette ki dr. Simon Gábor. Hozzátette: „Nem most rúgta fel ezt a konszenzust, hanem 2007-ben, amikortól az addigi gyakorlattal szemben nem vesz részt a városi ünnepeken, hanem külön ünnepel.”

„Csak olyan épületek…”

Az élőlánc okául szolgáló beruházási elképzelésekről azt mondta: „Fejlesztési partnereket keres az önkormányzat. Olyan fejlesztési elképzeléseket várnak a reménybeli pályázóktól, amelyek megegyeznek a város érdekeivel. Olyan épületek, olyan funkciókkal születhetnek meg, amiket a szakemberekből álló döntéshozók támogatnak. Ha nem lesznek ennek megfelelő pályázatok, nem lesz épület a Dísz tér mellett, nem adják el a népkerti ingatlant.”
A Fidesz akcióját dr. Simon Gábor hangulatkeltésnek nevezte, állításait pedig igaztalannak. Egy helyütt így fogalmazott: „Az embereket teljesen hülyének nézik.”

Nem része a Népkertnek

Dr. Simon Gábor állítása szerint a népkerti, eladásra kijelölt terület nem is része a Népkertnek. Oda sportszállót és/vagy konferenciaszállót szeretnének, ami jól szolgálná a sportcsarnok és jégcsarnok léte által keletkező igényeket (is). Továbbá: „életet vinne a Népkertbe, rendezetté tenné azt.” Kérdésünkre, hogy miért nem lehet a most valóban rendezetlen területet visszaadni, ligetté varázsolni, a képviselő megismételte a városvezetés szándékát. A Dísz (Szent István) térről azt mondta: „Most se nem tér, se nem park. Ahhoz, hogy valóban városi főtér legyen, a szóban forgó részre megfelelő, térfalként szolgáló épület kell. Olyan, ami illik oda, illik a városképbe.”
SZG

Zöldfelületek Miskolcon

Egyelőre nem tudtak nekünk adatokkal szolgálni a miskolci zöldfelületek változásáról. Szerettük volna összehasonlítani, illetve bemutatni, hogy az elmúlt években hogyan alakult ezek felülete.
Amit tudunk, a Miskolci Városgazda Kht. tájékoztatása alapján:
I. kategória füves terület (évi hatszori nyírás): 2.620.000 négyzetméter
Külterjes füves terület (évi négyszeri nyírás): 1.300.000 négyzetméter
Virágágy: 4.150 négyzetméter

Előzmény: