MSZP: a közműadót végül az emberek fizetnék meg

Budapest, 2012. október 26., péntek (MTI) – Az MSZP fővárosi politikusai szerint ha bevezetik a közműadót, azt végül közvetve vagy közvetlenül az emberek fizetik majd meg, így újabb teher hárul az egyébként is nehéz helyzetben lévő családokra. Közölték azt is, ha nem döntenek most a bölcsődei térítési díj eltörléséről, akkor azt az MSZP teszi meg 2014-ben.

Tüttő Kata, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának helyettes vezetője pénteken sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a közműadó ötletéről még Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester beszélt tavasszal; az egyik lehetséges elképzelés szerint ebből a forrásból is finanszírozták volna a közösségi közlekedés működtetését.

A szocialista politikus felidézte, Tarlós István és a kormány képviseletében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter megállapodást is aláírt arról, hogyan működik a BKV közép- és hosszú távon, “miből fogja fizetni a gázolajat, miből fog buszokat vásárolni”. Tüttő Kata szerint a megállapodásból azonban eddig egyetlen pontot sem teljesült. “Mit követett el Tarlós István, hogy egy írásos megállapodást felrúg a kormány, ami a BKV hosszú távú finanszírozásáról szól?” – vetette fel.

Arról beszélt, ma már azt sem tudni, miből lesz forrása a közlekedési cégnek, amelynek jövő évi működéséhez – az 50 milliárd forintos jegy- és bérletbevételen túl – még 70 milliárd forintra lenne szükség.

Véleménye szerint ha a közműadót valamilyen formában bevezetik, akkor azt az emberek fogják megfizetni. Náluk “csapódik le” a kenyér, a tej vagy a közlekedés árában – mondta.

Trippon Norbert, a párt budapesti szervezetének ügyvezető alelnöke arról beszélt, hogy egyre több fővárosi kerületben és településen vezetik be “főleg fideszes önkormányzatok” a bölcsődei gondozási térítési díjat, amely szavai szerint újabb váratlan “sarc” a kisgyermekes családoknak. Kijelentette: a munkanélküliség, az adók, a lakás-, és diákhitelek, a magas üzemanyag- és élelmiszerárak egyébként is nagyon nehéz pénzügyi helyzetbe hozzák a családokat, így ez az újabb, akár több tízezer forintos teher nem fogadható el. Ráadásul – jegyezte meg – az önkormányzatok által szabadon kivethető díj a településeknek mindössze néhány milliós bevételt hoz.

– MTI –

Címkék: ,


További hírek a Magyarország kategóriából