MSZP: A korábbi 400 ezer helyett már 300 ezer új munkahellyel számol a kormány

Groteszknek tartja az MSZP, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 2014-re 300 ezer új munkahellyel számol, hiszen néhány hónapja még 400 ezer új állásról beszéltek. Az ellenzéki párt szerint ha ezzel a tempóval haladnak, akkor az év végére már nulla új munkahelyet fognak bejelenteni.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Európai Bizottság illetékes biztosának írt levelet a következő időszakról. Ebben arról is ír, hogy a gazdaságpolitika homlokterében továbbra is a foglalkoztatottság növelése és a versenyképesség javítása áll. Szerinte a legfrissebb foglalkoztatottsági adatokban már érezhetők az első eredmények, ami arra mutat, hogy elérhető a cél, 300 ezer új munkahely teremtése 2014-ig.

Gúr Nándor szocialista képviselő szerint ugyanakkor ezzel a jó hírrel az a gond, hogy alig pár hónapja és az önkormányzati kampányban is még 400 ezer új munkahellyel “bolondították a választókat”. Szerinte ha ezzel a tempóval halad az “orbáni jobb”, akkor az év végére már nulla új munkahelyet fog bejelenteni – olvasható a képviselő pénteki közleményében.

Az MSZP-s politikus arra is felhívja a figyelmet, hogy a munkahelyteremtésbe bele fogják számolni a közmunkásoknak teremtett állásokat is. A korábbi 120 ezer foglalkozott helyett 240 ezret foglalkoztatnak majd, azonban mindössze 4 órában és csak 1-2 hónapig, szemben a korábbi 8 órás munkaidővel és egész éves foglalkoztatással. Szerinte az így “megduplázott” foglalkoztatottak képzése, felszerelése, irányítása, felkészítése természetesen időarányosan sokkal többe kerül majd az államnak. Ezen felül a megélhetésüket sem biztosítja a 4 órás munka, így garantáltan nem tudja ezeket az embereket az állam visszaterelni a munkavállalók közé.

Az MSZP visszautasítja a Fidesz-KDNP-kormány “hazugságra épülő kommunikációját” és felszólítja a kormányt, hogy ne statisztikákat hamisítson, hanem valós munkahelyeket teremtsen – áll a közleményben.

– Független Hírügynökség-