MSZP: a Fidesz vonja vissza népszavazási kezdeményezését

Az MSZP szerint a Fidesz népszavazási kezdeményezése átgondolatlan, mozgósító akcióvá silányítja a népszavazás intézményét, és elvesz 5 milliárd forintot az adófizetők pénzéből. A nagyobbik kormánypárt ezért a kezdeményezés vissazvonását kéri a legnagyobb ellenzéki párttól – mondta pénteken az MSZP Országos Választmányának elnöke.

Az Alkotmánybíróság (AB) csütörtöki döntése szerint a nyugdíjasok munkavállalása és a kormány tagjainak felelőssége kérdésében biztosan nem lesz népszavazás. A 7 kérdésből háromban viszont biztosan tarthatnak referendumot: a patikán kívüli gyógyszerárusítás, a termőföld és a kórházak állami tulajdonban tartása kapcsán. A fennmaradó két kérdésben – a tandíj és a vizitdíj ügyében – az AB új eljárásra kötelezte az Országos Választási Bizottságot (OVB), így ezeknél még nem dőlt el, lesz-e népszavazás.

Simon Gábor szerint az AB döntése egyértelművé tette, hogy a Fidesz kezdeményezésének két célja van: mozgásban tartani a híveket és megakadályozni, hogy a kormány intézkedései “révbe érjenek”. A népszavazás intézménye fontos része a demokratikus véleménynyilvánításnak, amivel lehet élni, de lehet visszaélni is – tette hozzá a szocialista politikus.