MSZP: a Fidesz újabb trükköt vetett be a Klubrádió elhallgattatására

Budapest, 2012. május 15., kedd (MTI) – Az MSZP szerint a Fidesz kedden újabb trükköt vetett be a Klubrádió elhallgattatására. Lendvai Ildikó arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormánypárt kedden egy kapcsolódó módosító indítvánnyal váltotta ki azt a médiatörvény megváltoztatásához hétfő késő este benyújtott normál módosító indítványt, amely szerinte a Klubrádiónak kedvező bírósági döntések végrehajtását kívánja megakadályozni.

Az ellenzéki politikus az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében kifejtette: a fideszes Szabó Csaba hétfő éjszaka kezdeményezett változtatást a médiatörvény módosításában, amivel utólag kívánt jogalapot teremteni arra, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa ne tegyen eleget a Klubrádiónak kedvező bírósági ítéleteknek. Lendvai Ildikó szerint ez az indítvány azonban “nem csak a törvényességnek, hanem a házszabálynak is ellentmond”, ezért a kormányoldal inkább “újabb trükköt” vetett be, nehogy az Alkotmánybíróság formai okok miatt megsemmisítse a módosító javaslattal kezdeményezett változtatásokat.

A szocialista képviselő szerint ez a trükk abból áll, hogy a fideszes Szabó Csaba visszavonta módosító javaslatát, és helyette “Menczer Erzsébettel beadattak egy kapcsolódó módosító indítványt, amely – ha lehet – még nagyobbat üt a Klubrádión”.

Lendvai Ildikó kedden már tartott egy sajtótájékoztatót a témában, akkor azt mondta: Szabó Csaba fideszes képviselő hétfő késő este benyújtott módosító javaslata azt célozza, hogy a Klubrádió ne kaphassa meg a 95,3 MHz-es frekvenciát, a 92,9 MHz-es frekvenciát pedig ne térítésmentesen, csak a kereskedelmi műsorszolgáltatókra vonatkozó díj ellenében használhassa. Szerinte ez ellehetetlenítheti a rádióadót, amely ha nem tudja kifizetni a több tízmillió forintos médiaszolgáltatási díjat, ezután – korábbi győztesként – már nem nyerhetne másik frekvenciapályázaton.

Az MSZP-s képviselő szerint mivel a javaslat jogerős bírósági ítéletek végrehajtását lehetetleníti el, súlyos törvénytelenséget okoz, miközben a kormány által kezdeményezett jogszabály-módosítás épp azért vált szükségessé, mert az Alkotmánybíróság május 31-ével megsemmisítette a hatályos médiaszabályozás egy részét.

Bírálta ugyanakkor a kormány által kezdeményezett médiatörvény-módosítást is, mert csak újraszabályozza, de nem szünteti meg a médiabiztos intézményét, nem változtat a médiatanács összetételén, és nincs tekintettel arra, hogy az Európa Tanács többpárti egyetértéshez kötötte volna a változtatások elfogadását.

– MTI –

Címkék: , ,