MSZP: A Fidesz hagyja abba a rágalmazást és a köztársaság intézményeinek támadását

Az MSZP szerint nyereségvágyból elkövetett rágalmazást folytat a Fidesz, ezért felszólítják a legnagyobb ellenzéki pártot, hogy hagyjon fel a háborús terminológiával és a köztársaság demokratikus intézményeinek támadásával – így reagált Nyakó István, az MSZP szóvivője a Fidesz csütörtöki sajtótájékoztatójára. Azon Répássy Róbert azt mondta: az Országos Választási Bizottság (OVB) “hadat üzent” az alkotmányosságnak azzal, hogy visszautasította a Fidesz és a KDNP vizitdíjról és kórházi napidíjról szóló népszavazási kérdéseit

Már a Fidesz szóhasználata – a “hadat üzent” – is érdekes az MSZP szóvivője szerint. Nyakó István a Független Hírügynökségnek azt mondta: csak az használ harci terminológiát, aki puskaport érez. Köztársaságban élünk, ahol az Alkotmány és a jog határozza meg a kereteket. Úgy tűnik azonban, hogy a Fidesz rendre megtámadja azokat a közigazgatási szerveket, amelyek nem támogatják az eéképzeléseit. Ilyen volt a Központi Statisztikai Hivatal, a rendőrség vagy az ÁNTSZ, most pedig az Országos Választási Bizottság. Érdekes módon viszont nem volt ilyen a közrádió, amikor még Kondor Katalin állt az élén- mondta Nyakó István.

Az MSZP szóvivője hozzátette: a Fidesz nyereségvágyból elkövetett rágalmazást folytat most már hosszú ideje a köztársaság és a 3. köztársaság intézményeinek kárára. Szerinte az egész helyzet egy kocsmára emlékeztet, ahol Orbán Viktor, a Fidesz elnöke rendel és az emberek fizetnek. Az MSZP ezért felszólítja a Fideszt, hogy hagyjon fel a háborús terminológiával a köztársaság demokratikus intézményeinek támadásával.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: az Országos Választási Bizottság (OVB) “hadat üzent” az alkotmányosságnak, az Alkotmánybíróságnak és a népakaratnak azzal, hogy elutasította a Fidesz és a KDNP vizitdíjról és kórházi napidíjról szóló népszavazási kérdéseit. Répássy hozzátette: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tavaly tavasszal elvette a szabad döntés lehetőségét az emberektől, most pedig az ő embere, Szigeti Péter, az OVB elnöke tette ugyanezt, az általa vezetett testületben. Répássy Róbert közölte: a vizitdíjjal és a kórházi napidíjjal kapcsolatos két kérdés ügyében, és a korábban szintén elutasított tandíjról szóló kérdés ügyében is az Alkotmánybírósághoz fordulnak.