MSZP: 4 év múlva minden magyar állampolgárnak legyen internet-hozzáférése

Lakhelytõl függetlenül, állampolgári jogon minden magyarországi lakosnak legyen internet-hozzáférése – többek között ezt javasolja az MSZP programjába illeszteni a párt információs és informatikai tagozata. Baja Ferenc a tagozat elnöke szombati tájékoztatóján elmondta: véleményük szerint a következõ kormányzati ciklus végére ki lehetne építeni azt a rendszert, amellyel a legkisebb településeken lakók is hozzáférhetnének a javaslatukban szereplõ 1 megabit/secundum-os internethez. Ezért havonta maximum a minimálbér 3 százalékát kellene fizetni, ami jelenleg 2500 forint.

Baja Ferenc elmondta: a tagozat szombati ülésén kimondta, hogy az internet, a web a társadalom modernizálásának alapja, enélkül nem lehet Magyarország sikeres. Ezért is javasolják az MSZP programjába felvenni az internet “tömegesítését”, amelyet állami és uniós támogatásokkal, de akár hatósági eszközökkel is ösztönözni kell. Ugyanis a piac önmagában “nem megy” olyan helyekre, ahol nem lát profitot hozó keresletet.

A szocialista politikus azt is elmondta: az általuk javasolt internet-hozzáféréssel, ha nem is lehet például tévét nézni a neten, de a közszolgáltatásokhoz, így például a magyarország.hu szolgáltatásaihoz a jövõben bárki hozzáférhetne. Ezzel az “infrastruktúrával” ki lehetne váltani a papír alapú közszolgáltatást az elektronikussal – tette hozzá.

Az MSZP tagozata azt is javasolja, hogy állami szinten támogassák azokat a digitális távközlést, hírközlést, médiát kompletten felkínáló rendszereket, amelyek nagy tudásbázist összpontosítanak. Baja Ferenc szerint ezeknek a rendszereknek, szolgáltatásoknak a létrehozása a foglalkoztatás bõvüléséhez is vezet, a tagozat számítása szerint akár 100 ezer munkahelyet is teremthet. Ráadásul olyan hátrányos helyzetû területeken, ahol a hagyományos munkahelyteremtés nem gazdaságos.Sporthírek