MSZP – Méltatlan az Alkotmányhoz a Fidesz eljárása

Méltatlan az Alkotmányhoz, hogy annak szövegét egy kormánypárti politikusból álló bizottság és nem a kormány, illetve annak képviseletében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium terjeszti be az Országgyűlésnek – reagált az MSZP Szájer József csütörtöki bejelentésére. A Fidesz európai parlamenti képviselője csütörtökön jelentette be, hogy az új alkotmány előkészítéséhez szövegezői bizottságot hozott létre a FIDESZ-KDNP frakciószövetség. Az MSZP szerint ezzel újra bebizonyosodott, hogy nem nemzeti, hanem Fidesz-alkotmány készül.

Az MSZP szerint azzal, hogy négy nappal az országgyűlési ülésszak kezdete előtt áll elő a Fidesz ezzel a javaslattal, azt mutatja, hogy vagy átgondolatlanság és kapkodás uralkodik a kormányon és a kormánypártokon belül, vagy szándékosan félre akarják vezetni a közvéleményt a készülő alkotmánnyal kapcsolatban.

Az ellenzéki párt szerint néhány hét alatt nem lehet “összedobni” az Alkotmányt. Ha eddig nem folyt a normaszöveggel kapcsolatban érdemi munka a szaktárcánál, akkor még nagyobb a baj, mint az eddig látszott. A beterjesztők most kinevezett hármasa azt jelzi, hogy nem a köztársaság alkotmányát akarják elkészíteni, hanem Fidesz-alkotmány készül – írja az MSZP.

Az MSZP tiltakozik a méltatlan eljárás ellen és felszólítja a FIDESZ-KDNP-t, hogy az alkotmány-előkészítő eljárást az Alkotmány súlyához és jelentőségéhez mérten alakítsa.

– Független Hírügynökség-