MÁRCIUS 15: Külföldi civileket hívott megfigyelőnek a Morvai-bizottság

Külföldieket hív a március 15-i ünnepségekre a Morvai Krisztina vezette Civil Jogász Bizottság, hogy megfigyelőként vegyenek részt az eseményeken. Azt mondják: ha a megbízott csoport a tömegben lesz, meglőzhető az őszihez hasonló rendőri brutalitás. Morvai Krisztina a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy ők nem várnak visszajelzést a Magyarországra érkező külföldi civilektől, így pontos adatuk sincs arról, hogy mennyien jönnek.

A bizottság ezen felül egy nyílt levelet is megfogalmazott Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Bene László országos rendőrfőkapitánynak. Ebben egyebek mellett azt kérik, hogy a rendőrség csak “elkerülhetetlenül szükséges esetben” oszlasson és azt is a jogszabályoknak megfelelő módon.
A Kormányszóvivői Iroda válaszlevelében úgy fogalmaz, hogy a rendőrség békés ünneplésre készül, azonban a “rend őrei törvényes, indokolt és arányos módon fognak fellépni a rendbontókkal szemben”. A közlemény szerint Morvai Krisztina nyílt levele nehezen minősíthető másnak, mint politikai akciónak. Hiszen a rendőrökkel szembeni vizsgálatokat folytató civil szervezet mögött egyértelmű és nem is tagadott pártpolitikai támogatás van.