MÁRCIUS 15. – Szili: A közjogi szereplők feladata nem politikai vagy presztizsvita tárgya

Szili Katalin házelnök álláspontja továbbra is, hogy a köztársasági elnök helyettesítése a március 15-i nemzeti ünnepen alapvetően jogi kérdés és nem lehet politikai, vagy más jellegű presztizsvita tárgya – ez derül ki abból a közleményből, amelyet az Országgyűlés elnökének kabinetirodája juttatott el a Független Hírügynökséghez vasárnap este.

A közlemény szerint az Alkotmányból világosan levezethetőek azok a külön nem szabályozott ügyek és kérdések is, amelyekhez a helyettesítés körüli értelmezési vita is tartozik. Álláspontját a házelnök a köztársasági elnökkel és a miniszterelnökkel is személyesen közölte. Szili Katalin a nemzeti ünnep méltóságteljes, békés megünneplését, illetve az alkotmányosságot tarja szem előtt. Az értelmezési vitában a továbbiakban nem kíván részt venni – áll a közleményben.

A Köztársasági Elnök Hivatala (KEH) szombaton azt közölte, hogy az államfő közreműködése a zászlófelvonáson nem köztársasági elnöki hatáskör gyakorlása, hanem az államfő személyéhez kapcsolódó protokolláris cselekmény. Ezért ilyen esetben nem merül fel az Alkotmánynak a köztársasági elnök helyettesítésére vonatkozó rendelkezéseinek alkalmazása. A KEH közleményénye egyben cáfolta azokat a híreket is, hogy köztársasági elnök helyettest jelölt volna ki maga helyett a zászlófelvonásnál, illetve, hogy a miniszterelnököt kérte volna meg erre a feladatra.