MÁRCIUS 15 – Szélsőséges csoportok vagy békés ünneplők?

A nemzeti ünnep közeledtével Szilvássy György kancelláriaminiszter titkosszolgálati információkra hivatkozva többször is közölte: szélsőséges csoportok készülnek a rendezvények megzavarására. A rendőrség vezetői azt hangsúlyozták: békés, nyugodt ünnepre készülnek, de az esetleges jogsértőkkel szemben határozottan fellépnek. Ehhez akár gumilövedéket is használhatnak, hiába próbálta Fidesz elérni, hogy tiltsák be.

Bene László országos rendőrfőkapitány szerint a rendőrséget az elmúlt hónapokban taktikailag és pszichikailag is megfelelően felkészítették. A főkapitány kiemelte: a rendőrökön lesz azonosító, a dzsekijük karján jobb oldalt, illetve a sisakokon. Az országban bejelentett 1200 rendezvény biztosításának parancsnoka Bene László lesz, a fővárosban pedig Gergényi Péter.

Az állami ünnepségeket a Köztársasági Őrezred fogja biztosítani: a négy érintett helyszínen -a Kossuth téren, a Múzemkertben és környékén, a Március 15-e téren és a Művészetek Palotájánál – védelmi zónákat hoznak létre, ahol szigorú átvizsgálásra is számítani lehet. Az ünnepségek helyszínei felett légtérzár lesz, illetve az őrezred fegyvertelen katonái a magasból is figyelik majd a tömeget.

A többi rendezvény biztosítása a szervezőkön kívül a rendőrség feladata. Emiatt a vidéki főkapitányságokról is számos egyenruhás érkezett a fővárosba, de pontos számokat erről nem árultak el. A rendezvények biztosításában részt vevő csapatok munkáját a Teve utcai rendőrpalotában lévő műveleti irányító központból fogják koordinálni. Itt a városban kihelyezett térfigyelő kamerák bármelyikének képét láthatják.

Az esetleges rendbontások megakadályozása érdekében számos preventív intézkedésről számolt be a rendőrség. Elfogtak például egy fiatal férfit, akinek lakásában több tucat Molotov-koktélt találtak, amelyet az ünnep alatt akart használni. Rogán Antal, az V. kerület polgármestere a tervezett határidő előtt, már március 15-re felszereltette az új térfigyelő kamerákat a Belvárosban, és a kerület összes építkezéséről elszállíttatta az építőanyagokat.

A kormány módosította a szabálysértésekről szóló rendeletet is. Eszerint már az is szabálysértést követ el, aki nem tesz eleget a rendőri intézkedésnek, és be nem jelentett demonstráció feloszlatásánál nem hagyja el a helyszínt. Ilyenkor akár 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal is sújtható.

Legutóbb – a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón – Szilvásy György azt mondta, hogy nem számít jelentős rendzavarásra. Szerinte ha az erre készülő 2000-2500 fős szélsőséges csoportok nem kapnak politikai támogatást, nem jelentenek veszélyt.