MÁRCIUS 15 – Száznál is több rendezvény a fővárosban

Az állami ünnepségekkel kezdődik meg csütörtökön a március 15-i rendezvények sora a fővárosban. Napközben számos önkormányzat, civil szervezet, illetve a Kossuth téri tüntetőkként ismert csoportok is rendeznek megmozdulásokat. A központi ünnepségek mellett a Fidesz délutáni megemlékezése ígérkezik a legnagyobb tömegeket megmozgató rendezvénynek.

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 159. évfordulóján a központi ünnepség – a hagyományokhoz híven – zászlófelvonással kezdődik délelőtt 9 órakor a Kossuth téren. A korábbi évektől eltérően azonban az eseményen nem vesz részt Sólyom László köztársasági elnök. Délelőtt 11-től a Nemzeti Múzeum előtt “Családunk Magyarország” címmel rendeznek állami ünnepséget, közjogi méltóságok részvételével. A központi rendezvények este zárulnak a Művészetek Palotájában, ahol beszédet mond Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A nemzeti ünnep másik komoly – várhatóan nagy tömegeket vonzó – rendezvénye a Fidesz délutáni megemlékezése lesz. A legnagyobb ellenzéki párt négy órától az Erzsébet híd pesti hídfőjéhez várja az ünnepelőket. Az eseményen beszédet mond Orbán Viktor, a párt elnöke is.

A fővárosi önkormányzat megemlékezése délután egy órakor kezdődik a Március 15-e téren, a Petőfi szobornál. A hagyományoknak megfelelően itt elhangzik majd el Demszky Gábor főpolgármester beszéde is.

A MIÉP délután egy órától a Hősök terére, a Jobbik pedig kora délután a Vörösmarty térre, egész napra pedig a Moszkva térre jelentett be eseményt.

A Kossuth téri tüntetőknek nevezett csoportok is több rendezvényt tartanak Budapesten. A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 kora délután a Várban, este pedig a Batthány-örökmécsesnél ünnepel. A Forradalmi Nemzeti Bizottmány először a Tabánban, majd délután öt órától a Regnum Marianum keresztnél, a Hősök tere mellett tartja rendezvényét.
Két motoros felvonulás is lesz a városban: a Nemzeti Érzelmű Motorosok délután kettő, a Gój Motorosok pedig délután négy órától járják végig a várost.

Napközben a pártok kerületi szervezetei, illetve társadalmi és civil szervezetek is a főváros számos pontján tartanak megemlékezéseket. Sok esetben magánszemélyek jelentettek be eseményeket, például a Kossuth tér, a Nemzeti Múzeum, az Erzsébet híd, vagy a Művészetek Palotájának közelébe.Sporthírek