MÁRCIUS 15 – Orbán – demokráciában is elkergetheti a nép a kormányt

Orbán Viktor szerint a népnek demokráciában is joga van ahhoz, hogy elkergesse a kormányt, ha az a népakarat ellenében kormányoz. A Fidesz elnöke pártja március 15-i ünnepi budapesti rendezvényén beszélt, ahol becslések szerint több százezeren vettek részt. A politikus úgy fogalmazott: a népszavazás az utolsó alkotmányos eszköz a népakarat érvényesítésére.

A népszavazás “az utolsó alkotmányos eszköz arra, hogy a kormány tudomásul vegye a nép akaratát. Vagy azt teszi, amit az emberek többsége akar, vagy elkergethetővé válik” – mondta a politkus. Orbán kijelentette, hogy a népszavazás lehetőségének kivívásával a Fidesz minden demokratikus eszközt igénybe vett, amelyet egy ellenzéki párt igénybe vehet. (A Fidesz elnöke ezzel arra utalt, hogy az Alkotmánybíróság a párt eredetileg hét népszavazásra szánt kérdéséből háromnak – a termőföld elővásárlási jogával, a kórházprivatizációval és a patikán kívüli gyógyszerárusítással kapcsolatosnak – zöld utat adott, kettőt pedig – tandíj, vizitdíj – visszautalt az Országos Választási Bizottság elé.

Orbán Viktor szerint a jelenleg hatalmon lévők sarokba szorultak, elvesztették hitelüket, szavazóikat. Mint mondta: ilyen teljesítmény után Európa minden kormánya lemondott volna már. ” De mivel ők ezt nem teszik, méltóságukat is elvesztették már” – tette hozzá. Orbán Viktor azt mondta, hogy ha a kormány az ügydöntő népszavazás ereményét sem veszi majd figyelembe, akkor már csak egy lehetősége lesz: az hogy fusson, de gyorsan.

A Fidesz elnöke úgy véli: azt ma még nem tudni, hogy a most zajló folymatok mikor érnek véget, de “azt minden világos elme tudja, hogy a jelenlegi hatalom a végzete felé megy”. A Fidesz elnöke pártja budapesti rendezvényén azt mondta, hogy a mostani kormányzati erők felelőssége nem évül el. “Mert egy országot sem lehet büntetlenül tönkretenni”- Mint mondta: az a nép, amely felmenti bűnöseit, önmagát ítéli el. Orbán leszögezte: “mi magyarok győzelemre született nép vagyunk.”

“A magyarok nem engednek a 48-ból” – vont párhuzamot a politikus a mostani és a több mint 150 évvel ezelőtti események között. Szerinte a magyarok szabadság melletti konok kitartása 1848 óta nem változott.” Most sem hátrálunk meg a símaszkos rendődök,…. és az új arisztokrácia előtt sem ” – fogalmazott. Az új többségnek, mint mondta, le kell győznie a “teljesítmény nélkül kiváltságot élvező” új arisztokráciát.

A mai hatalom fél a demokráciától, a szabadságtól és az igazságtól – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a Fidesz március 15-i budapesti megemlékezését Deutsch-Für Tamás, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtökön, nem sokkal délután négy óra után. “Március 15-e a béke, a szabadság, az egyetértés ünnepe, azt jelképezi, hogy nincsenek örökké tartó hazugságok – mondta Deutsch-Für Tamás.

A Fidesz március 15-i ünnepségén beszédet mondott Vytautas Landsbergis litván politikus, a litván függetlenségi mozgalom legendás alakja, egykori elnök és miniszterelnök is. Landsbergis emlékeztetett: tavaly Putyin felajánlotta Magyarországnak, hogy segédkezzen a Kremlnek jó haszonért, vagyis eurázsiai energiaelosztó központ legyen. A kegynek egy feltétele volt: az, hogy a baloldali kormány a helyén marad. Ez éppen a tavaszi választás előtt történt és a választók a kormánnyal együtt bekapták a horgot – mondta Landsbergis.

Antonio Tajani, az Európai Néppárt frakciójának alelnöke szerint a francia forradalom után a világban szabadság vagy önkényuralom van. “A kommunizmus meghalt, legyőzte az élet”, de tovább rombol. Most az olasz és a magyar történelem párhuzamos utakon halad. Az olasz politikus emlékeztetett egy tavalyi olaszországi kétmilliós demonstrációra, amikor a baloldali kormány ellen tüntettek. “Forza Ungheria, Forza Viktor Orbán!” – idézte Silvio Berlusconi üzenetét.