MÁRCIUS 15 – Ünnepségek Erdélyben; új kiegyezést sürget az RMDSZ elnöke

Új kiegyezésre van szükség Erdélyben, Magyarországon – hangoztatta Zilahon, az erdélyi magyarok központi ünnepi rendezvényén Markó Béla. “Itt az ideje a kiegyezésnek az együtt élő nemzetek között” – mondta az RMDSZ-elnök Wesselényi Miklós szobránál, ahol több mint kétezerötszázan emlékeztek meg az 1848-as magyar nemzeti forradalom hőseiről. Az ünnepségen jelen volt Terényi János, Magyarország bukaresti nagykövete, Cseh Áron kolozsvári főkonzul is.

“Bár sokfélék vagyunk, mégis egyek” – fogalmazott Markó Béla arról beszélve, hogy a forradalom, a reformkor nagy személyiségei sem egyformán gondolkodtak, a jelentős pillanatokban mégis össze tudtak fogni. “Egy új kiegyezés, egy új Európa, egy új együttélés hajnalán vagyunk, ezt kell megvalósítanunk, és ezért nekünk sem szabad megalkudnunk” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

Terényi János nagykövet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök üzenetét olvasta fel. A kormányfői üzenet szerint az anyaország minden felelős politikusának elsőrendű kötelessége tenni azért, hogy a magyar kül-, és nemzetpolitika ne a magyarországi politika megosztottságának exportjáról, hanem a nemzeti összefogás képességének behozataláról szóljon.

Tolmácsolták Călin Popescu Tăriceanu román miniszterelnök üdvözletét is, mely kiemeli: március 15-e a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepe is, egy olyan országé, melyel a közös Európa eszméje kapcsolja össze Romániát.

Erdély-szerte minden magyar-lakta városban zajlottak rendezvények a nemzeti ünnep tiszteletére. Kolozsváron körülbelül kétezren vettek részt az ünnepségeken. A városban Szentpéteri István konzul “a Magyar Köztársaság üzeneteként” vezette fel Gyurcsány Ferenc levelét – írja az erdély.ma hírportál. A lap szerint azért fogalmaztak így, nehogy a zászlókat tartó fiatalok a magyar miniszterelnöki üzenet elhangzása közben tiltakozásuknak adjanak hangot. A korábbi években ugyanis a Gyurcsány-üzenet felolvasása alatt a zászlórudakkal ütemesen ütötték a Szent Mihály templom kőpadlóját. A hírportál úgy fogalmaz: “titokban olvasták fel a Gyurcsány-levelet Kolozsváron”.