MÁRCIUS 15. – Nem emelt kifogást az államfő a kitüntetési lista ellen

A köztársasági elnök aláírta a március 15-i kitüntetettek listáját – tudta meg a Független Hírügynökség hétfőn Kumin Ferenctől, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetőjétől. A Kossuth- és Széchenyi-díjakat március 15-én 14 órától adják át az Országház Kupolacsarnokában. A névsor addig nem nyilvános.

A köztársasági elnök tavaly részben nem értett egyet az akkori kitüntetési listával. Sólyom László úgy vélte, hogy a felsorolásban voltak olyan személyek is, akinek állami elismerése nem támogatható, neveket azonban nem közölt. Az államfő hiába tett kísérletet arra, hogy a kormány, illetve Gyurcsány Ferenc miniszterelnök változtasson szándékán, ezért végül aláírta a listát, de az Alkotmánybírósághoz fordult az ügyben.

Sajtóhírek szerint az egypártrendszer idején miniszterelnök-helyettesi posztot betöltő Marjai József, a Magyar Nemzeti Banknál szintén a rendszerváltás előtti időkben elnökhelyettes Fekete János, és a bős-nagymarosi erőmű tervezésében részt vevő Mosonyi Emil ellen voltak kifogásai a köztársasági elnöknek.

A március 15-i díjátadó ünnepségen Sólyom László végül nem fogott kezet Fekete Jánossal, Marjai Józseffel viszont igen. Fekete János a kézfogás elmaradásával kapcsolatban azt mondta: sem a köztársasági elnök, sem ő nem nyújtott kezet, mert “nem akartunk egy ilyen lehetetlen helyzetet, amikor azt mondja, nem érdemlek meg valamit, amit ő ír alá”.