MÁRCIUS 15 – Már ma megkezdődnek a rendezvények Budapesten

Már szerdára is csaknem ötven rendezvényt jelentettek be a fővárosban. Ezek között vannak pártesemények, önkormányzati rendezvények, de a Kossuth téri tüntetők is szerveztek megmozdulásokat. Az útlezárások is megkezdődnek, főként a belvárosban.

Az MSZP egész napra “foglalta le” a Köztársaság teret. Napközben a Fidesz több kerületi csoportja, a Fidelitas és az MDF tart rendezvényt, a Jobbik a Moszkva téren emlékezik meg.

A Kossuth téri tüntetőkből alakult Magyar Nemzeti Bizottság 2006 délután a Várban, a Forradalmi Nemzeti Bizottmány pedig a Regnum Marianum keresztnél, a Hősök terén tart rendezvényt. Egész napra jelentett be eseményt a Magyarok Világszövetsége a Szabadság térre, illetve a város több pontjára. A Kossuth tér körüli területre egy magánszemély jelentett be rendezvényt, csakúgy, mint a Petőfi térre, vagy a Nádor utcába. Az MDF vezetői 17 órától tartják megemlékezésüket a Batthyány-örökmécsesnél.

Ezeken kívül számos önkormányzat, iskola és egyéb társadalmi szervezet tart megemlékezést és demonstrációkat városszerte.

A rendezvényekkel együtt helyenként útlezárásra is számítani kell, illetve több helyen tilos lesz parkolni. Így például reggel hat órától nem lehet megállni egészen csütörtök estig a Március 15-e téren, a Kossuth téren és környékén, a Vértanúk terén, a Múzeum körúton az Astoria és a Kálvin tér között, vagy a Széchenyi felsőrakparton a Roosevelt tér és az Arany János utca között. Szintén szerda reggel hat órától délelőtt tízig lezárják az egész Kossuth teret a 15-i rendezvények főpróbája miatt.

A rendőrség korábban többször hangsúlyozta, hogy békés, nyugodt ünneplésre számít, a rendbontókkal szemben azonban határozottan fellépnek.