MÁRCIUS 15 – Elkezdődtek az állami ünnepségek

A Magyar Köztársaság lobogójának felvonásával csütörtökön reggel 9-kor megkezdődtek a március 15-i állami ünnepségek – a zászlófelvonásra Gyurcsány Ferenc miniszterelök adott engedélyt, miután Sólyom László erdélyi látogatásáról csak délutánra ér haza.

A forradalom és szabadságharc 159. évfordulójának alkalmából rendezett állami ünnepségek nyitó akkordjaként felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját. A nemzeti lobogót a 23 történelmi zászló kíséretében vitték a zászlórúdhoz. A zászlófelvonásra Gyurcsány Ferenc miniszterelnök adott engedélyt. Hagyományosan ezt a köztársasági elnök teszi meg, de Sólyom László csak délutánra ér vissza erdélyi látogatásáról.

A Himnusz elhangzása után Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Gyurcsány Ferenc házelnök, illetve a közjogi méltóságok elhelyezték az emlékezés koszorúját Kossuth Lajos emlékművének talapzatán.

Az állami ünnepségek a Batthyány örökmécsesnél folytatódnak.

Az állami megemlékezést sűrű füttyszó és bekiabálások kísérték: a Kossuth tér Vértanúk tere felé eső oldalán 100-150 ember gyűlt össze. A tömegből folyamatosan fütyültek és “Gyurcsány takarodj!” bekiabálásokkal zavarták az ünnepséget. Néhányan árpádsávos és nemzeti zászlókat is lengettek.

A Kossuth teret övező utcában több rendőrautó is biztosítja a helyszínt. A teret nehéz megközelíteni, ugyanis az Alkotmány utcát már a Honvéd utcánál lekordonozták.