MÁRCIUS 15 – Díjátadás a Parlamentben; Sólyom László: itt van a pillanat lebontani a falakat

Március 15-e az a nemzeti ünnep, amit minden magyar a magáénak érez, amit a szívében hordoz – fogalmazott Sólyom László köztársasági elnök, mielőtt az Országház kupolacsarnokában átadta az idei Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a köztársasági érdemrendeket.

Az államfő azt mondta: örül, amiért március 15-ét immár több országban, de a magyar nemzet egységének keretein belül ünneplik meg. Elmondta azt is, hogy a nemzeti egység fejeződött ki abban, hogy Kolozsvárott állami kitüntetéseket adott át ott élő magyaroknak. Ezt a nemzeti egységet nem lehet eléggé komolyan venni – hangsúlyozta Sólyom László.

A köztársasági elnök úgy fogalmazott, hogy most van itt a pillanat, amikor le kell bontani a falakat, amelyek minket elválasztanak egymástól.

A kitüntetési ünnepséget ezúttal nem árnyékolta be semmilyen politikai nézeteltérés, mindenki átvette a kitüntetést, senki sem utasította el Gyurcsány Ferenc kinyújtott kezét, és Sólyom László is minden kitüntetettnek kézfogással is elismerte a díj mögötti teljesítményt.

Két olyan kitüntetett volt, aki nem tudott személyesen megjelenni. Szöllősy András Kossuth-díjas zeneszerző-zenetörténész helyett más vette át a Széchenyi-díjat. Lámfalussy Sándor világhírű közgazdász, az euro atyjának nevezett pénzügyi szakember, az Európai Központi Bank elődjének, az Európai Pénzügyi Intézetnek egykori elnöke pedig később veszi át a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal (polgári tagozat) kitüntetést.

Idén nettó 1,2 millió forint jár a Kossuth- és Széchenyi-díjjal, a pénz adó- és járulékmentes.