MÁRCIUS 15. – Befejeződött a központi ünnepség a Nemzeti Múzeum előtt

Becslések szerint tízezernél is több ember gyűlt össze a Nemzeti Múzeumnál, a március 15-i ünnepi megemlékezésen, amelyen Családunk, Magyarország címmel tartottak háromnegyed órás, részben történelmi idézetekből összeállított, zenével és tánccal színesített emlékműsort.

A múzeum előtt, a Kálvin tér és a Bródy Sándor utca között összefüggő tömeg állt. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója több tucat árpádsávos zászló is látott a tömegben, néhány embernél pedig falemezből készített pajzs volt.

A tömeg egy része – szinte a teljes megemlékezés alatt – folyamatosan sípolt, fújolt és a kormányfő lemondását követelte.

Az ünnepi műsort végignézte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és felesége, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke, a kormány számos tagja, a fegyveres testületek vezető beosztású tagjai, valamint a Budapestre akkreditált diplomáciai kar sok képviselője.

A Szózat, a Himnusz és a Nemzeti Dal alatt abbamaradtak a kiabálások – ezeket a demonstrálók is az ünnepi műsor előadóival együtt énekelték, illetve szavalták. A tiltakozás azonban hallhatóan felerősödött, amikor olyan történelmi idézetek hangzottak el, mint “Talpra, magyar!”, “Szabadságra fel, barátim!”, “Rabok legyünk, vagy szabadok?”.

A műsor után tömeg a Deák tér irányába indult el. A következő jelentősebb esemény a fővárosi önkormányzat ünnepi megemlékezése 13 órakor a Petőfi szobornál.