MÁRCIUS 15. – 1200 bejelentett rendezvény

Országszerte 1200-nál is több rendezvényt tartanak március 14-én, 15-én és 16-án, tizedüket Budapesten – hangzott el a rendőrség hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján. Szabó Ferenc, a Köztársasági Őrezred parancsnoka elmondta, hogy ők az állami rendezvények négy helyszínét biztosítják: a Kossuth teret, a Múzeum kertet és környékét, a Március 15. teret és a Művészetek Palotáját. A Kossuth téri központi ünnepség idejére a kordon egy részét kintebb helyezik.

Országszerte összesen 1205 rendezvényt jelentettek be március 14-e és 16-a között, többségét a nemzeti ünnepre. Ez csaknem duplája a korábbi években tapasztaltaknak – mondta a sajtótájékoztatón Komáromi Endre, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti és közrendvédelmi főosztályának vezetője. A bejelentések többsége, több mint 800, állami vagy önkormányzati rendezvény lesz, a többit társadalmi szervezetek vagy magánszemélyek jelentették be. Körülbelül 50 lesz kifejezetten politikai indíttatású – mondta Komáromi Endre. Hozzátette: az összes bejelentésen hangsúlyozva volt a békés jelleg. A rendőrség egyet sem tiltott meg.

A központi, állami ünnepségeket a Köztársasági Őrezred fogja biztosítani, ezeken közjogi méltóságok és diplomáciai testületek tagjai is reszt vesznek ugyanis – mondta a testület parancsnoka. Szabó Ferenc hangsúlyozta, hogy négy helyszínt őriznek majd: a Kossuth teret, a Múzeumkertet és környékét, a Március 15-e teret és este a Művészetek Palotáját. Mindenhol védelmi zónákat is létrehoznak, ahol csomagátvizsgálásra és szigorú ellenőrzésre lehet számítani. A területeket bekamerázzák, úgynevezett magaslati pontokról fegyvertelen rendőrök figyelnek majd, és légtérzár is lesz.

A Kossuth téri ünnepségek miatt megbontják a Parlament körüli kordont, és kintebb tolják, így nagyobb terület lesz majd lezárva. Az ünneplők a Néprajzi Múzeum, valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épülete előtt gyülekezhetnek.

Szabó Ferenc elmondta azt is, hogy március 15-ére a közjogi méltóságok védelmét megerősítik. Ez azt jelenti, hogy kísérik őket utazásaikon, és rezidenciájuk közelében is védelmet biztosítanak.

Komáromi Endre a tájékoztatón hangsúlyozta, hogy a be nem jelentett tüntetéseket a rendőrségnek fel kell oszlatnia. Már az is szabálysértőnek minősül majd, aki a rendőrség többszöri felszólítása ellenére sem hagyja el a területet. Az azonosító mellett kokárda is lesz mindegyik rendőrök, maszkot azonban senki sem vesz majd fel a sisak alá.

A hétfői rendőrségi tájékoztatót kétszer is le kellett állítani rövid időre, mert elment az áram és a hangosítás, teljes sötétségbe borult az auditórium.