Mozivarázs, filmcsodák a föld alatt Miskolcon

Egy napra nyitott ki a föld alatti mozi
Egy napra nyitott ki a föld alatti mozi - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Telt házas volt csütörtök este az egykori Apolló mozi. Mit néztek az emberek 100 évvel ezelőtt?

Bármennyire is furcsa, de Miskolc első mozija egy pincehelyiségben működött. A neve Apolló volt, és a Weidlich-udvarban várta a lelkes mozilátogatókat. A pincehelyiség csütörtökön újra kitárta kapuit a közönség előtt a Jameson CineFest Filmfesztivál programjaihoz kapcsolódva és a Háromkő Egyesület szervezésében.


Az Apolló moziról Béres Beáta mozikrónikás előadásából tudhattunk meg sok érdekességet. Többek között azt, hogy 1911. december 30-án nyílt meg, a tulajdonosa dr. Sándor Alfréd orvos volt, üzemeltetője pedig Fazekas Imre, aki a mozihoz értő szakember volt. Egy korabeli újságcikk szerint 350 néző fért el egyszerre a helyiségben.

– Persze nem a mai mozi­filmekre kell gondolnunk – hangsúlyozta Béres Beáta. – Rövid kis életképek, történetek, melyek nézésekor a mozgás látványa adta az élményt és a technika csodája – sorolta a mozikrónikás, aki könyvet is írt Miskolc mozitörténetéről.

Kíváncsiak voltunk, a mai közönséget mi vonzotta az egykori Apollóba.

– Tudtam, hogy egykor itt mozi működött, és nagyon kíváncsi voltam a helyiségre. Szeretnék minél többet megtudni Miskolc első mozijának történetéről – mondta lelkesen Szunyogh Szilvia.

ÉM-HE