turizmus

2020.01.24. 22:14

Tudatos építkezés zajlik Székelyföldön

A látványosságok népszerűsítése, a pápalátogatás és az üdülési csekkek adtak lendületet az idegenforgalomnak.

A romániai átlag feletti szinten teljesített az idegenforgalom a tavalyi nyári idényben Erdélyben és a többségében magyarok lakta székelyföldi megyékben. A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértő szerint a Székelyföld esetében több tényezőnek betudható a számottevő forgalomnövekedés, a legfontosabb azonban a fokozott imázsépítés és a térség széles körű népszerűsítése.

Kimondottan jó évnek mondható a romániai idegenforgalom szempontjából a tavalyi, ezen belül pedig a május és október közötti nyári szezon, amikor a turistaérkezések száma 3,1, a vendégéjszakáké pedig 4,6 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A növekedés üteme Erdélyben enyhén meghaladja az országos átlagot (a vendégéjszakák száma például 4,8 százalékkal emelkedett), a növekedésből a két magyar többségű székely megye, Hargita és Kovászna átlag feletti szinten vette ki a részét:

a féléves nyári turisztikai idényben 10,2 százalékkal több turista érkezett tavaly, miközben 9,9 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak Székelyföldön.

Az Erdélystat nevű statisztikai szolgálat kimutatása szerint egyébként hasonlóan kimagasló növekedést regisztráltak az észak-erdélyi régióban is (6,9, illetve 13,3 százalék).

A hivatalosan bejegyzett turisztikai fogadóegységek 3,5 millió turistaérkezést regisztráltak 2019 májusa és októbere között Erdélyben,

a vendégéjszakák száma ugyanebben a periódusban 7,7 millió volt.

Egy turista átlagosan 2,2 napot töltött el egy erdélyi szálláshelyen a nyári időszakban, országos összehasonlításban Erdély a romániai turistaérkezések és vendégéjszakák kétötödét adta.

A nyári szezonban több mint 220 ezer turista látogatott el Székelyföldre, és 750 921 vendégéjszakát töltöttek el.

A legfrissebb adatok szerint tavaly januártól no­vember végéig 5,1 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma a romá­niai kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos időszakához mérten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában