Mozgáskorlátozottak szövetsége: az ápolási díjat ne számítsák be a segélyplafonba!

Budapest, 2012. október 8., hétfő (MTI) – A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) arra szólítja fel a kormányt, ne csökkentse tovább a fogyatékos emberek ellátásait azzal, hogy a tervezett segélyplafonba beleszámítja az ápolási díjat.

Az érdekvédelmi szervezet elnöksége hétfőn az MTI-nek megküldött közleményében azt írta, felháborítónak tartják, hogy a kormány a segélyezetteket, köztük az ápolási díjban részesülőket munkakerülőknek állítja be, akiket az ellátás csökkentésével kell megrendszabályozni.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy az ápolási díjban részesülők lennének a legboldogabbak, ha dolgozhatnának, mert “ez azt jelentené, hogy szeretteik egészségesek és nem szorulnak gondozásra, de sajnos ez nem így van”.

Utaltak arra, hogy az ápolási díj alanyi jogon azoknak jár, akik tartósan beteg 18 év alatti, vagy súlyosan fogyatékos hozzátartozójukat otthon ápolják. Ők alapesetben 29.500 forintot kapnak havonta, de ha a gondozott családtag nem képes önállóan étkezni, tisztálkodni, öltözködni vagy a lakásban közlekedni, azaz fokozott ápolást igényel, akkor 38.350 forint jár a gondozásáért.

Az ilyen élethelyzeteket nem önként, és főként nem munkaelkerülés céljából választják a családok, arról nem beszélve, hogy egy súlyosan fogyatékos ember ápolása nehéz, embert próbáló feladat, ami sokszor 24 órás szolgálatot jelent – írták.

A MEOSZ szerint “a kormány legújabb megszorító csomagja” alapján okkal feltételezhető, hogy “a kormánynak a megmaradt ellátásokra, köztük az ápolási díjra fáj a foga”, pedig az ápolási díjban részesülők családjai most is a legszegényebbek közé tartoznak, és további elvonásokat nem tudnának elviselni.
Tájékoztatásuk szerint a MEOSZ elnöksége pénteken rendkívüli ülést tartott a segélyplafon miatt, majd ezt követően a testület arra szólította fel a kormányt, hogy “állítsa le a fogyatékos emberek ellen irányuló intézkedéseit, ne csökkentse tovább se a fogyatékos, se a megváltozott munkaképességű emberek ellátásait”.

A kormány “az újabb megszorítások helyett tegyen meg mindent annak érdekében, hogy senki ne éhezzen és a télen senki ne fagyjon meg, az eddigi kormányzati tevékenységnek köszönhetően ugyanis ez utóbbival is reálisan lehet számolni” – írták.

– MTI –