Mozgalmas piacon jár-kel a munkaerő

Nyíregyháza – Az állásbörzén le lehet mérni mind a keresleti mind a kínálati oldalt. Első kézből lehet információkhoz jutni a keresett szakmákról és az ajánlott lehetőségekről.

Tavaly voltam először a börzén, és nagyon jó fórumnak tartottam már akkor a rendezvényt, mivel egy helyre hozza össze a munkaadói és munkavállalói oldalt egyaránt. A kiállítók és az érdeklődők, legyenek akár pályakezdők, akár több éves szakmai tapasztalattal rendelkezők, fontos információk birtokában, esetleg nagyon jó önéletrajzokkal távoznak nap végén – összegzi véleményét a topjob.hu szolgáltatásait is bemutató állásbörzéről Tisóczki Ágnes, a GWH Személyzeti Tanácsadó Zrt. nyíregyházi irodavezetője.

– A GWH Zrt. 2006-ban vette át a Get Work Hungary Kft. tevékenységét – kapunk háttérinformációkat –, tapasztalatait ötvözte a többéves múlttal rendelkező cég eredményeivel, így egy olyan személyzeti tanácsadó cég született meg. Országos irodahálózatunk, partnerhálózatunk bizonyítja, hogy szolgáltatásainkkal a kis- és közepes vállalatoktól kezdve a multinacionális vállalatokig mindenki elégedett. Szolgáltatásaink: munkaerő-kölcsönzés, munkaerő-közvetítés, szervezetfejlesztés, tréningek, képzések, teljes körű személyzeti tanácsadás.

– A nyíregyházi irodát 2002 óta vezetem és nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttem ez idő alatt a térség helyzetéről, az emberek munkához való hozzáállásáról, az elvárásaikról és ugyanakkor a munkaadók elképzeléseiről, terveiről, a munkaerő-gazdálkodásáról is. Nyíregyházi kötődésem miatt szívemen viselem a térség embereinek sorsát, ezért is választottam ezt a munkát. Jó érzés, ha egy embernek segítek munkát találni, segítek megteremteni egyfajta anyagi biztonságot. A térségben lévő munkanélküliségért a kevés betelepült vállalkozást is okolom, ezért arra törekszem, hogy a már itt lévő vállalatok számára megfelelő munkaerőt tudjunk biztosítani, ezzel is ösztönözve őket a maradásra, új cégeket pedig a betelepülésre.

Fontos a gyorsaság

Az állásbörzén le lehet mérni mind a keresleti mind a kínálati oldalt. Első kézből lehet információkhoz jutni a keresett szakmákról és az ajánlott lehetőségekről. Ugyanakkor a munkáltatók számára is kiderül, hogy mely szakmákból van túlkínálat vagy hiány a piacon. Nagyon fontos a jó önéletrajz továbbá a hiteles, átfogó motivációs levél, mert ha egy esetleg kedvező állásajánlatra bukkan az álláskereső, rögtön beadhatja jelentkezését, hiszen sokszor a gyorsaság és a jó időzítés is nagyon fontos jobb pozícióknál, amikor sokan szeretnék ugyan azt az állást.

Az ilyen állásbörzén a munkavállalók meg mérettetik magukat, hogy mennyit ér a tudásuk, tapasztalatuk az ott jelenlévő vállalatok számára. Kideríthetik, hogy esetleg milyen tudás birtokában lehetnek sikeresebbek az álláskeresésben.

Hiány és túlkínálat

– Szerintem az igazán komoly interjúk a nem megfelelő körülmények miatt nem az állásbörzén készülnek, hanem az adott cégnél zajlanak szakemberek bevonásával, épp ezért az itt készült beszélgetéseket szerintem sokkal inkább tekinthetjük próbainterjúnak vagy első szűrőnek.

Tapasztalatom, hogy idegen nyelvet jól beszélő mérnökből, informatikusból, gyógyszerészekből, vegyészekből, technikusokból hiány van, főleg a speciális területekhez értőkhöz, ugyanakkor pedagógusból, közgazdászból, jogászokból túlkínálat tapasztalható a piacon. A főváros vonzása még mindig igen erős, vidéki munkahelyre igazán jó munkaerőt nehezebb találni.

Személyesen adott tanácsot a topjob.hu

A végzős diákok és az aktív álláskeresők közül sokan ismerték és rendszeresen használják a portált; a másod- és harmad évesek még csak most barátkoztak vele.

A látogatók zöme meglátogatta a topjob.hu standját a nyíregyházi Állásbörzén. A végzős diákok és az aktív álláskeresők közül sokan ismerték és rendszeresen használják a portált; a másod- és harmad évesek még csak most barátkoztak vele.

Az érdeklődők számára személyes tanácsadásra és önéletrajz feltöltésre is volt lehetőség. Mivel a látogatók konkrét ajánlatokban bízva keresték fel a rendezvényt, állásajánlatok között is böngészhettek.

Többen jelezték (a kiállítók közül is), hogy a topjob.hu-n találtak munkát, mely a portál dolgozói számára mindenképp sikerként könyvelhető el. Elismerésül szolgáltak azok a visszajelzések, miszerint jelentősen megnövekedett a hirdetések száma, köztük a színvonalas, felsőfokú végzettséget igénylő, kvalifikált pozíciókat kínálóké is. Nagy volt az érdeklődés a más városokba meghirdetett ajánlatokra, melyet a portál országos jellege nagyszerűen követ. Az idei állásbörze is remek alkalmat adott arra, hogy a portál munkatársai személyes kapcsolatot ápoljanak felhasználóikkal

link: topjob.hu

– Nyéki Zsolt –