Mozambikban gyászolják a fegyverraktárban történt robbanás majdnem száz áldozatát

Háromnapos gyász kezdődött szombaton Mozambikban a csütörtök este felrobbant lőszerraktárnál életüket vesztett emberek emlékére.

A katasztrófának már 96 halálos áldozata van, de a hatóságok attól tartanak, hogy találnak még holttesteket a romok alatt. A több mint négyszáz sérült nagy részének amputálni kellett valamelyik végtagját.

A kormány független bizottságot hozott létre a fővárosban történt katasztrófa okainak kivizsgálására, közölte a kormányszóvivő. A kormányzat közvetlenül a robbanás után a rendkívüli meleget okolta az ország legnagyobb fegyverraktárában történt tűzvészért.

A raktárban húsz tonna, a Mozambikot évtizedeken át sújtó polgárháborúból megmaradt fegyvert, lőszert és robbanóanyagot tároltak. A robbanások lángra gyújtották a közelben lévő épületeket is, kisebb tűzvészt okozva. A sérültek között sok a gyerek.

Az UNICEF helyi képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a fel nem robbant lőszerek nagy veszélyt jelentenek a gyerekekre, akik közül sokan megsérülhetnek, miközben a veszélyes anyagokkal játszanak. A köztársasági elnök hivatalának helyettes szóvivője elmondta, hogy a katonaság egységei elkezdték a környék átvizsgálását éles lőszerek után kutatva.