Motorral vitte a kábítószert

Ítélethirdetés
Ítélethirdetés
Nyíregyháza – Jelentős mennyiségű kábítószerrel visszaélés bűntettében hirdetett jogerős ítéletet a megyei bíróság dr. Kozma Istvánné felebbviteli bűntetőtanácsa– a tanács tagjai voltak: Gulácsiné dr. Torda Gabriella, dr. Toma Attila.

A vádlott M. Jánosvecsési lakos 2005. augusztus 18-án motorkerékpáron egy utasával megjelent egy mérki lakásnál. Miután a motort letámasztotta, majd bementek a házba, ahol beszélgetésbe elegyedtek az ott lakó férfivel. Ezt követően a Vám-és Pénzügyőrség Észak-alföldi Regionális Nyomozó Hivatalának nyomozói a lakásban házkutatást tartottak, melynek keretében ellenőrizték a motort is.

Ennek során a vádlott motoron lévő táskájából 6 darab nylon táskába csomagolva 2393 darab kábítószergyanús tabletta került elő.

Később a gyanú beigazolódott a lefoglalt tabletták amfetamint tartalmaztak, amelyek kábítószernek minősülnek…
A vádlott mind a nyomozás során, mind pedig a bírósági eljárásban tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését. Arra hivatkozott, hogy a táskát kapta valakitől, így azt nem tudja, hogy miként kerülhetett bele a kábítószer.

A bíróság a vádlott ezen védekezését nem fogadta el. Ellenben a lefolytatott bizonyítási eljárás alapján megállapította, hogy a vádlott mindenképpen tudott a táska tartalmáról…
Az elsőfokon eljáró Mátészalkai Városi Bíróság a jelentős mennyiségű kábítószerrel visszaélés bűntettében fenti bűncselekmény elkövetésében bűnösnem találta a vádlottat, ezért a bíróság 7 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte. A vádlott és védője felmentés miatt jelentett be fellebbezést, míg az ügyész az ítéletet tudomásul vette.
A másodfokú bíróság a bűnösség megállapításával egyetértett, de a büntetést 6 évre mérsékelte.

 

– Fullajtár András –