Moszkvában van Barack Obama

Megérkezett az orosz fővárosba hétfőn az amerikai elnök. Helyi idő szerint nem sokkal délután egy óra után landolt a moszkvai Vnukovo reptéren a Barack Obamát és küldöttségét szállító repülőgép. Obama elnökké választása óta először látogat Oroszországba. Hétfőn megkoszorúzza az Ismeretlen Katona Sírját és találkozik orosz kollégájával, Dmitrij Medvegyevvel.

Elemzők arra számítanak, hogy a kétnapos látogatás segít rendezni Washington és Moszkva fagyos viszonyát. A kapcsolatok az előző amerikai elnök, George Bush alatt szinte a hidegháborús évek szintjére süllyedtek.

Obama az afganisztáni együttműködésről is egyeztet Moszkvával. Az előzetes tervek szerint megállapodást kötnek arról, hogy az amerikaiak katonai felszereléseket szállíthassanak orosz területen át Afganisztánba. Korábban hadianyagot nem vihettek át Oroszországon. Szóba kerül a nukleáris fegyverek leszerelése is.

Obama a volt orosz elnökkel, a jelenlegi miniszterelnökkel is tárgyal: kedden munkareggelin találkozik Vlagyimir Putyinnal. Elemzők szerint fagyos hangulat várható, mert Obama nemrég azt mondta Putyinról, hogy a politikus leragadt a múltban.