Moszkva ultimátumot adott Iránnak

Oroszország addig nem szállít Irán épülő atomerőművébe nukleáris üzemanyagot, amíg Teherán nem állítja le az urándúsítást, írta keddi számában a The New York Times. Az ultimátumot a múlt héten terjesztette elő az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára Teherán egyik képviselőjének Moszkvában, írta az újság névtelenül nyilatkozó amerikai, európai és iráni tisztségviselőkre hivatkozva.

Oroszország még 2006-ban ígéretet tett arra, hogy 2007 márciusában üzemanyagot szállít a buseri atomerőműbe, amit szeptemberben üzemeltek volna be. A tervek szerint novemberben kezdték volna az áramtermelést. Orosz tisztviselők az elmúlt hónapban elismerték, hogy elhalasztották az üzemanyag szállítását, hivatalosan azzal indokolva a döntést: Teherán nem fizette ki a legutóbbi részletet az orosz építésű atomerőműért.

Ugyanakkor a The New York Timesnak névtelenül nyilatkozó európai tisztségviselők elmondták:az elmúlt hónapban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter európai diplomatákkal tudatta, hogy politikai döntés az üzemanyag visszatartása, amit hivatalosan gazdasági okokkal indokolnak majd. A múlt héten pedig egy magas rangú iráni tisztviselő egy interjúban megerősítette, hogy Moszkva ultimátumot nyújtott be Teheránnak: csak akkor szállítják az üzemanyagot az erőműbe, ha Irán leállítja urándúsítását.Sporthírek