Moszkva szorosabb együttműködésre törekszik az OPEC-cel

Szorosabb együttműködést szeretne az Olajexportáló Országok Szervezetével (OPEC) az orosz elnök. “Energetikai intézményeink számára prioritást jelent az OPEC-cel való együttműködés a jövő energiapolitikájában” – fogalmazott Dmitrij Medvegyev az olajkartell főtitkárával, Abdalla Salem al-Badrival folytatott szerdai beszélgetésen, kiemelve, hogy Oroszország olajexportőrként a kiszámítható olajárakban érdekelt.

A megbeszélés előtt az OPEC főtitkára úgy nyilatkozott, hogy nem fogja azt kérni a nem OPEC-tag Moszkvától, hogy alkalmazkodjon a szervezet tagjai között született megállapodásokhoz. “Nem fogom a termelés csökkentésére kérni Oroszországot. Annyit kérek majd, hogy osszuk meg a piaci helyzetről és a pénzügyi válságról szóló információkat” – fogalmazott Abdalla Salem al-Badri.

Dmitrij Medvegyev az együttműködés szorosabbá tételéről egy nappal azután beszélt, hogy kedden orosz diplomaták folytattak tárgyalásokat Teheránban iráni és katari partnereikkel a “gáz-OPEC-ként” emlegetett leendő gázipari együttműködésről. Elemzők szerint mind az államfő szerdai megbeszélése, mind a keddi teheráni tárgyalások azt mutatják, hogy Oroszország aggasztónak találja, hogy a csökkenő árak veszélyeztethetik az ország gáz- és olajfüggő gazdaságát.Sporthírek