Moszkva szerint az al-Kaidának sikerült megvetnie a lábát Szíriában

    Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. május 24., csütörtök (MTI) – Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek sikerült megvetnie a lábát Szíriában – jelentette ki az orosz külügyi szóvivő csütörtökön Moszkvában.

 

“Az utóbbi események azt bizonyítják, hogy az al-Kaida és az eszmeileg hozzá közel álló csoportok szilárd pozíciókat építettek ki az országban” – mondta Alekszandr Lukasevics, példaként említve a május 19-i pokolgépes merényletet.

Hagyományos heti tájékoztatóján az orosz külügyi szóvivő azzal vádolta a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen harcoló fegyveres csoportokat, hogy “szétverik” Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga közös különmegbízottja béketervét.

Hangsúlyozta: miközben Damaszkusz a tervnek megfelelően humanitárius rendezésre törekszik, a vele szemben álló erőket külföldről fegyverekkel látják el. Moszkva ezért azt javasolja, hogy az ENSZ ellenőrizze a Libanonba irányuló fegyverszállításokat és a fegyverek Szíriába továbbítását.

A NATO chicagói csúcsértekezletéről szólva kifejtette: Moszkvában a helyes irányban tett lépésként ítélik meg azokat a nyilatkozatokat, amelyek szerint az európai rakétapajzs nem irányul Oroszország ellen. Hozzátette azonban: “hasonló politikai nyilatkozatok nem szolgálhatnak a további fegyverkezés alapjául”.

Oroszország csalódott, és aggodalmát fejezte ki az Észak-Kaukázusra vonatkozó állásfoglalás miatt – mondta Lukasevics. “Sajnáljuk, hogy a NATO nem vonta le a megfelelő következtetéseket a 2008. augusztusi tragikus eseményekkel kapcsolatban”. Utalt arra, hogy a chicagói csúcstalálkozón a NATO felszólította Oroszországot, vizsgálja felül a szakadár Abházia és Dél-Oszétia függetlenségének elismerését.

Lukasevics hangsúlyozta, hogy a független és szuverén Abházia és Dél-Oszétia már rég elszakíthatatlan és fontos alkotórésze a kaukázusi régiónak.

Az MTI kérdésére az orosz külügyi szóvivő nem tudta megerősíteni, hogy Vlagyimir Putyin államfő május végén Berlinbe és Párizsba látogat, valamint azt sem, hogy június elején Szentpéterváron találkozik José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével. Mint mondta: “várjuk az elnöki hivatal bejelentését”.

Egy hete a Vedomosztyi című befolyásos orosz napilap a Kreml tisztségviselőire hivatkozva közölte, hogy Vlagyimir Putyin államfő május 31-én előbb Minszkbe, majd valószínűleg Németországba és Franciaországba utazik. A cél, hogy bebizonyítsa: bár nem vett részt sem a G8-csoport Camp David-i csúcstalálkozóján, sem a chicagói NATO-csúcson, mégis vannak Nyugaton befolyásos barátai – írta a Vedomosztyi.