Moszkva szerint a béketervet akarták kisiklatni a dél-oszét robbantással

A dél-oszét fővárosban, az orosz békefenntartók főhadiszállásánál történt pénteki robbantás célja az Európai Unió és Oroszország közötti béke megállapodás aláaknázása volt – közölte az orosz védelmi minisztérium. Közben a Dél-Oszétiában állomásozó orosz csapatok parancsnoka bejelentette, hogy a robbanásban hét orosz katona halt meg, és hét másik megsebesült. Az első hírek még hat halottat említettek.

Az orosz védelmi minisztérium terrorista támadásnak tekinti az esetet, amelyet a békemegállapodás aláaknázásáért hajtottak végre – áll a minisztérium közleményében. A béketerv értelmében Oroszországnak október tizedikéig ki kell vonnia csapatait a két szakadár grúz régió, Abházia és Dél-Oszétia körüli grúz területen kialakított ütköző zónákból.

Eduard Kokojti dél-oszét elnök a grúz belbiztonsági minisztériumot vádolta meg a támadás kitervelésével az ITAR-TASSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva. Grúzia azonnal elutasította a dél-oszét államfő vádjait, és tagadták, hogy közük lenne a robbantáshoz. A grúz belügyminiszter az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva provokációnak nevezte az esetet, amelynek célja indokot találni az orosz csapatok Grúziában tartására.

A dél-oszét kormányszóvivő elmondta: egy olyan autó robbant fel, amelyet a biztonsági erők grúz állampolgároktól foglaltak le pénteken a szakadár grúz területen. A szóvivő nem tudott több részletet mondani, így azt sem, hogy miért foglalták le a grúzok autóját. “Feltételezhetjük, hogy ez egy támadás volt” – közölte a szóvivő, nem részletezve kijelentését.