Moszkva leváltaná az ENSZ koszovói különmegbízottját

Oroszország leváltaná Martti Ahtisaarit, az ENSZ koszóvói ügyekért felelős finn főtárgyalóját. A terület státuszáról tovább kell folytatni a párbeszédet a szerbek és a koszovói albánok között. Ha Ahtissari nem képes ezt elérni, akkor mennie kell – mondta vasárnap Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Martti Ahtisaari a napokban eredménytelennek nevezte a tárgyalásokat, és a terület státuszáról szóló javaslatát az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalta. Oroszország elhamarkodottnak minősítette a lépést.

Ahtisaari javaslata alapján Koszovó, a 90 százalékban albánok lakta szerb tartomány Szerbián belül maradna ugyan, de gyakorlatilag ugyanolyan jogokat élvezne, mint egy szuverén állam. Koszovónak lehetne himnusza, címere, kormánya, fegyveres ereje, beléphetne nemzetközi szervezetekbe, és köthetne nemzetközi szerződéseket. Ugyanakkor a tartomány nemzetközi felügyelet alatt maradna, és NATO csapatok vigyáznának a nyugalomra.

A koszovói vezetők nagy része elfogadta a javaslatot, míg a szerbek teljesen elutasították azt. Eredménytelenül zárult a legutóbbi, múlt hét végi bécsi konzultáció is. Szerbia elnöke szerint Martti Ahtisaari tervezete “teljesen elfogadhatatlan” Belgrád számára, ami “hosszú ideig tartó bizonytalanságot” okozna a térségben.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap először beszélt arról, hogy Oroszország nem vétózza meg automatikusan Ahtisaari tervezetét, még akkor sem, ha a Szerbia nem fogadja el azt. Az orosz diplomácia vezetője közölte: álláspontjuk a két oldal további tárgyalásainak eredményétől függ. “Nem lehetünk nagyobb szerbek, mint a szerbek maguk, de nem is mondhatjuk azt, hogy eleve elutasítjuk a rendezési tervet, csak mert az nem tetszik a szerb pártoknak” – tette hozzá.