Moszkva hív – orosz zenekarok fesztiválja az A38 Hajón

Október 17-én és 18-án orosz zenekarok vendégeskednek az A38 Hajó fedélzetén. A kétnapos Moscow Calling (Moszkva hív) elnevezésű minifesztiválon a Nogu Svelo, a Russkaja, az Ovcsinnyikov testvérek és a Pakava It koncertjeit hallgathatja meg a közönség . Az orosz zenei fesztivál magyar fellépője az Irie Maffia együttes lesz a budapesti állóhajón.

A minifesztivál első fellépője október 17-én (pénteken) a Nogu Svelo (Görcs a lábban) zenekar. A freak pop zenekar abszurd szövegeivel és szinti-punk zenéjével még a kilencvenes években tett szert népszerűségre. A fekete humorral megspékelt dalszövegek hősei a hajléktalanok, keletről érkezett vendégmunkások, terhes nők, kazahsztáni légitársaság munkásai és erdei állatok.

Szintén pénteken lép fel az A38 Hajón a Russkaja zenekar. Az orosz emigránsokból és egy magyar muzsikusból álló bécsi csapat saját bevallása szerint olyan hatást kelt, “mintha egy vodkával töltött szputnyikhoz kötözték volna”. Aki már hallotta őket az idei nyári fesztiválok valamelyikén, tudja, hogy a hétfős zenekar valóban mindenre képes.

A minifesztivál első napján állnak a közönség elé az Ovcsinnyikov testvérek (Ovchinnikov Bros.) is. A szőke testvérpár a Moszkva melletti Podolszk iparvárosában nőtt fel, ahol megalapítottak az első kalózrádiójukat és lerobbant uszodákban rendeztek zártkörű party-kat. Az Ovcsinnyikov testvérek drum & party programjukat mutatják be Budapesten.

Szombaton este, október 18-án lép fel az A38 Hajón a Pakava It zenekar, az orosz ska mozgalom egyik legmeghatározóbb formációja. A moszkvai zenekar koncertjeit. pörgős, tört ritmusok, kísérleti elemek és színpadi virtuozitás jellemzik.

A Moszka Calling fesztiválon egy magyar zenekar – az Irie Maffia – is fellép szombaton este.