Moszkva egyre türelmetlenebb Iránnal szemben

Felelõsségteljesen és világosan kell cselekednie Iránnak, hogy véget érjen az ország nukleáris programja kapcsán kialakult patthelyzet – mondta Dmitrij Medvegyev orosz elnök egy francia lapban csütörtökön megjelent interjúban. Medvegyev szavai a legfrissebb jelei Moszkva Teheránnal szembeni türelmetlenségének.

“Úgy vélem, a helyzetbõl kivezetõ út az lenne, ha Irán felelõsségteljesen viselkedne” – fogalmazott az elnök a Paris-Match magazinnak adott interjúban, amelyet csütörtökön tett közzé a Kreml honlapja. “Véleményünk szerint az iráni nukleáris programnak alkalmazkodnia kell olyan nemzetközi szervezetek elvárásaihoz, mint a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség” – fogalmazott Medvegyev, hozzátéve, hogy az e téren folyó munkának pedig átláthatóvá kell válnia. “Mostanáig sajnos voltak problémáink ezen a területen” – tette hozzá.

A Kreml az elmúlt hetekben egyre nagyobb ingerültséget mutat Iránnal szemben, és már azt is megpendítették, hogy nem tartják kizártnak az iszlám köztársaság elleni újabb ENSZ-szankciók bevezetését a vitatott iráni atomprogram miatt. Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei már régóta attól tartanak, hogy Teherán a polgári nukleáris program leple alatt valójában atomfegyver elõállítására törekszik. Irán ugyanakkor szüntelenül tagadja az ezzel kapcsolatos vádakat.