Mostantól tilos dohányozni a közterületeken Görögországban

Teljes dohányzási tilalom lépett életbe a közösségi helyeken szerdán Görögországban. Európa leginkább nikotinfüggőnek mondott országában 2009 júliusában fogadta el a parlament a tilalmat.

A kampány jelmondata: “nyomd el a cigarettád, hogy tovább élj!”. A tavaly nyáron hozott törvény sokaknak, főleg a vendéglátósoknak nem tetszett, mert komoly veszteséggel számoltak. A törvény nehezen volt kikényszeríthető, és a kaszinók valamint a nagy koncerthelyek kilenc hónapos haladékot kaptak júniusig. Eztán jött két plusz egy hónap türelmi időszak, vagyis szeptember elsején a törvény hatályba lép kivételek nélkül, de további egy hónapig nincs még büntetés a törvénysértőknek.

Októbertől viszont, aki megszegi a törvényt közterületeken, 50 és 500 euró közötti pénzbüntetésre számíthat. Ennél is többet kell fizetniük az üzletek tulajdonosainak, vezetőinek törvénysértés esetén. Nekik 500 és ezer euró közötti a büntetési tételük. Aki ismételten megszegi a törvényt, annak az engedélyét is bevonhatják.

Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő azt mondta, hogy “nemcsak gazdaságilag, hanem a mindennapi egészséget tekintve is az a cél, hogy Görögország élhetőbb legyen. Az éttermek és kávézók tulajdonosai továbbra is azzal fenyegetőznek, hogy nem tartják be a törvényt, amely jelentősen rontja az üzletüket. Felmérések szerint a görögök 40 százaléka dohányos, és átlagban nyolc szál cigarettát szívnak naponta.
hirdetés


hirdet�s