"Most nincsenek itt a svédek": antifasiszta demonstráció Budapesten

A második világháborút is a szó- és gondolatbeli erõszak elõzte meg, most is a verbális erõszak ellen kell küzdeniük a demokratáknak, és mostanra is megroppant a társadalom, a rendõrség, a bíróság, mint akkor, amikor magyarok ezreit hurcolták el és gyilkolták meg, továbbá lesz olyan parlamenti párt, amely nyíltan vállalja a rokonszenvet ezzel az eszmével. Ezekrõl beszéltek azon az antifasiszta demonstráción szombat délután, amelyet Budapest felszabadulása napján, a fasizmussal szemben szerveztek társadalmi szervezetek a “Fasisztákkal nincs párbeszéd” mottóval. A néhány száz fõ elõtt elhangzott beszédek hallgatóságában megjelent több szocialista politikus.

Nem a várbeli német-nyilas kitörési kísérletre emlékezõ neonáci demonstrációval szemben szervezték a rendezvényt, mert nem céljuk reklámot csinálni történelemhamisításhoz: a “Dicsõség napja” nem ok, csak apropó – mondta a budapesti Hollán Ernõ utcai rendezvény egyik szervezõje, a Magyar Antifasiszta Liga elnöke, Hirschler Tamás. (A demonstráció helye azon jegyiroda elõtt volt, amelyet néhány éve újnáci támadás ért.)

A felszólalók többsége a több mint hatvan évvel ezelõtti és a mostani jelenségek közt vontak párhuzamot. Hirschler Tamás szerint a bíróság ítéletei miatt szabadon terjeszthetõ a “fasiszta szenny” könyvekben, és ma is etnikai alapon követnek el sorozatgyilkosságot romák ellen. Szerinte új helyzet állt elõ, sokan már büszkén vallják neonáci nézeteiket, ezért követelni kell a holokauszttagadás büntethetõségét. Bóka László, a Demokratikus Hálózat vezetõje arról beszélt, hogy a második világháborút a szó- és gondolatbeli erõszak elõzte meg, és most is a verbális erõszak ellen kell küzdeniük a demokratáknak.

A legnagyobb tapsot Orsós János pedagógus kapta, aki arról beszélt, hogy romaként nem kap munkát, ezért létrehozott egy közösséget egy községben, ahol a céljuk, hogy minél több cigánygyerek tegye le az érettségit és jusson el egyetemre.

Bächer Iván, az ismert publicista – és büszke újlipótvárosi lakos – is arról beszélt, hogy több hasonlóság van a nyilas idõk és a mostani korszak között. Mint akkorra, mostanra is megroppant a társadalom, a rendõrség a bíróság nem lép fel a szélsõségek ellen, és lesz olyan parlamenti párt, amely nyíltan vállalja a rokonszenvet ezen eszmével. A konzervatív jobboldal viszonya ambivalens velük, szocialisták és liberálisok pedig szinte nincsenek – mondta Bächer Iván. Úgy fogalmazott, hogy a nyilas puccstól a felszabadulásig Újlipótvárost és sok házat Budapesten “elcsatolták” Svédországhoz, Portugáliához, Spanyolországhoz, a Vatikánhoz. Az úgynevezett védett házakról beszélt, amelyekben külföldi diplomaták – és önjelölt “követek”, mint az olasz Giorgo Perlasca – ezrével állították elõ a menleveleket üldözötteknek. Egy nagy különbség van az akkori helyzettõl: most nincsenek itt a svédek – mondta Bächer Iván.