„Most hazamegyek és beküldöm az élettársam, aki majd szétveri a fejét”

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Köröm, Miskolc – Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a családot, akik akadályozták a betegellátásban a háziorvost.

A Miskolci Járásbíróság az első tárgyalási napon ítéletet hozott azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik Körömben a háziorvosi rendelőben dolgozó, közfeladatot ellátó orvost akadályozták a betegellátásban.

A megállapított tények szerint a vádlottak rokonok, az első és a harmadrendű vádlott élettársak, a másodrendű vádlott az első rendű vádlott édesanyja.

Megfenyegette…

2016. decemberében történt, hogy egy asszony (a harmadrendű vádlott) a körömi háziorvost gyermeke ellátását kérte. A gyermek vizsgálata során a háziorvos megkérdezte a nőt, hogy gyermeke nem gyengeelméjű-e? Ezen a nő felháborodott, becsmérlő szavakat kiabált, majd megfenyegette az orvost, hogy „Most hazamegyek és beküldöm az élettársam, aki majd szétveri a fejét…”
Miután az asszony hazament, elmesélte élettársárnak (az elsőrendű vádlott) a történteket. A férfi az anyjával (a másodrendű vádlott) együtt indult a háziorvosi rendelőbe, berontottak, miközben az orvos éppen egy beteget vizsgált. A férfi trágár kifejezések használata mellett bántalmazással fenyegette meg az orvost, miközben anyja a fia mellett állt és hergelte őt. Az orvos távozásra szólította fel őket, mire a férfi ismét megfenyegette a háziorvost azzal, hogy „Hazafelé kihúzunk a kocsiból és szétverem a fejed…”

Súlyosbító körülmény

A bíróság a vádlottakat közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette, és becsületsértés vétsége miatt 1 év börtönbüntetésre ítélte, mely büntetés végrehajtását próbaidőre felfüggesztette. Enyhítő körülményként a vádlottak javára értékelte a beismerő vallomásukat, megbánó magatartásukat, valamint azt, hogy az orvostól bocsánatot kértek. Súlyosító körülmény volt a közfeladatot ellátó személyek (például orvosok, pedagógusok, buszsofőrök) sérelmére elkövetett bűncselekmények gyakorisága.

Szaniszló Bálint


Halállal fenyegette orvosát - illusztráció
Miskolc - Halálosan megfenyegette az orvost, mert megkérdezte, hogy a gyerek nem szellemi fogyatékos-e. Még 2016 decemberében történt, hogy egy háziorvosi vizsgálatban egy gyermek nem volt együttműködő. A vizsgálatot végző orvos megkérdezte az édesanyát, hogy a gyermek nem szellemi fogyatékos-e. ...