Friss hírek

2009.06.08. 16:40

Börtön a somogyi rendőröknek

<p>Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság hétfőn azt a rendőrt, aki tavaly decemberben meglőtte járőrtársát a Somogy megyei Őrtilos határában. Felfüggesztett börtönt kapott a könyökén eltalált áldozat is. A két rendőr a nyomozás elején még azt állította, hogy járőrözés közben ismeretlenek lőttek rájuk, de nem sokkal később kiderült, hogy egyikük kezében egy olyan fegyver sült el, amilyen nem is lehetett volna nála. Igaz, a lövés vétlen volt.</p>

"Nagyon megbántam, ami történt" - mondta az utolsó szó jogán, nagyon halkan a Somogy Megyei Bíróság Katonai Tanácsa előtt az elsőrendű vádlott. Ő lőtte meg a társát az éjszakai szolgálat közben. A sérült rendőr kórházba került.

2008. december végén még egy ismeretlen fegyveres nyomait keresték a helyszínelők Őrtilos határában, mert a rendőrök azt hazudták, hogy feltehetően orvvadászok lőttek rájuk. Később bevallották, hogy egyikük véletlenül lőtte meg a másikat, mégpedig egy nylontáskában talált fegyverrel. A sportfegyver állítólag akkor sült el, amikor a szolgálati autóban a rendőr meg akarta nézni, hogy pontosan mit talált.

Biszak János hadbíró ezredes az ítélethirdetéskor azt mondta, hogy a vallomás teljesen életszerűtlen. A bíróság végül az egyik rendőrt kötelességszegés, gondatlan veszélyeztetés, lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés, valamint bűnpártolás miatt 1 év hat hónap felfüggesztett börtönre ítélte. A másik rendőr kötelességszegés és bűnpártolás miatt 10 hónap, szintén felfüggesztett börtönt kapott. Mellékbüntetésül mindkettőt lefokozzák.

A Somogy Megyei Bíróság Katonai Tanácsának ítélete nem jogerős, mert az ügyész és a rendőrök ügyvédei is három nap gondolkodási időt kértek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!