Most érdemes eladni a házat

A cívisvárosban népszerűek a családi házak
A cívisvárosban népszerűek a családi házak - © Illusztráció: AFP
Budapest – Országos szinten a legtöbb családi házat a megyei jogú városokban értékesítik.

A közelmúltban bejelentett kibővített családi otthonteremtési kedvezmény és a kedvező piaci környezet kiváló lehetőséget kínál a családi házak értékesítésére. A nagyvárosok ingatlanpiacán az elmúlt 5 évben átlagosan két hónappal csökkent a családi házak értékesítési ideje, ami a csok hatására idén még rövidebb lehet. A legjobban azok járnak, akik Sopronban, Székesfehérváron vagy Debrecenben rendelkeznek ingatlannal, mivel ezekben a városokban sorban 258, 251 és 240 ezer forintot ért egy családi ház négyzetmétere 2018-ban – olvasható az Otthon Centrum közleményében. A legnagyobb kereslet a 90 és 140 négyzetméter közötti, jó elosztással rendelkező, többszobás, téglaépítésű házakra irányul.

Debrecenből a legtöbbet

Soóki-Tóth Gábor elemzési szakértő szerint az értékesítési időt alapvetően befolyásolja a ház mérete és a legközelebbi nagyvárostól való távolság. Akár másfél-három hónappal is hosszabb értékesítési idővel kell számolnia annak, aki a központi településtől távolabb eső részen kínálja eladásra ingatlanját. Az ingatlan mérete is döntően befolyásolja az értékesítés gyorsaságát: 60 négyzetméter alatti alapterületű ingatlanok átlagosan 45 nappal gyorsabban kelnek el, mint a 120 négyzetméter felettiek.

Országos szinten a legtöbb családi házat a vidéki megyei jogú városokban értékesítik. Ezek közül is kiemelkedik Debrecen, ahol a KSH adatai alapján a legtöbbet értékesítették 2017-ben. Tavaly az ilyen típusú ingatlanok négyzetméterárai a legtöbb vidéki megyeszékhelyen 130 ezer forinttól egészen 260 ezer forintig terjedtek. Legnehezebb helyzetben a salgótarjáni és hódmezővásárhelyi háztulajdonosok vannak: ők a tavalyi évben átlagosan 81 és 101 ezer forintos négyzetméteráron tudták csak értékesíteni családi házaikat, ami elmarad a megyeszékhelyek átlagától.

HBN