Most csak puszta domb az egykori muhi emlékhely, de…

Akt.:
A megrongálódott részeket már eltávolították a muhi csata emlékhelyéről
A megrongálódott részeket már eltávolították a muhi csata emlékhelyéről - © Fotó: Ádám János
Muhi – Huszonegymillió forint támogatást kapott Muhi a csata emlék­helyének felújítására.

„Felhívjuk a tisztelt látogatók figyelmét, hogy a muhi csata emlékmű – jelen állapotában – sajnos balesetveszélyes, éppen ezért csak saját felelősségre látogathatja! Az esetlegesen bekövetkező balesetekért felelősséget nem vállalunk. Kérjük szíves megértésüket! Muhi Község Önkormányzata.”

Ez a felirat díszelgett már jó ideje egy papírlapon a Muhi határában, a 35-ös út körforgalmának tőszomszédságában lévő történelmi emlékhely bejáratánál. Azért nem azt mondjuk, hogy kapu, mert olyanja már régen nincsen a muhi csatának – eredeti szándékok szerint grandiózus – emléket állító területnek.

Legyőzte az enyészet?

Pár hónapja a saját felelősséget választottuk és – dacolva az intő szavakkal – bementünk az emlékparkba, mert szerettük volna közelről is látni azt, ami már távolról is felsejlett; az enyészeté már az emlékmű és környéke. Az emlékhely 1991-ben készült el Vadász György, Váncza László és Kiss Sándor tervei alapján.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

A legszembetűnőbb – és nem kell közel menni, hogy lássuk – a sírhalmot formáló emlékdomb tetején hónapokkal korábban még álló kettős kereszt tőből kidőlt, és eltűnt róla a kis lélekharang is. A domb oldalán díszelgő keresztek nagyobb része is erre a sorsra jutott, és felismerhetetlen torzó a szárnyas angyal, amelyet 1992-ben helyeztek el a Johannita Lovagrendnek a muhi csatában részt vevő tagjai emlékére.

Megvan a pénz a felújításra

Akkor még csak legfeljebb reményeink lehettek, hogy valaha jobbra fordul a hősi emlékhely sorsa, örvendetes azonban, hogy ma már tényekről beszélhetünk.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

Az emlékhely gazdája, Muhi Község Önkormányzata Tállai Andrásnak, a térség országgyűlési képviselőjének hathatós támogatásával 21 millió forint Széchenyi 2020-as támogatást nyert el a muhi csata emlékhelyének felújítására és újra látogathatóvá tételére. A bontási munkák már el is kezdődtek. Az elkorhadt, életveszélyes állapotú egykori kereszteket lebontották és – remélhetőleg – hamarosan újakra cserélik. Muhi polgármestere, Rácz József Sándor reményét fejezte ki, hogy az emlékmű és környezetének fejlesztését követően méltó körülmények között róhatják majd le tiszteletüket a látogatók a hősi halált halt őseink bátorsága előtt.

Szaniszló Bálint


Baleset- és életveszélyesnek minősítették a muhi csata súlyosan megrongálódott emlékhelyét, amelyet biztonsági szalag vesz körül...
Muhi - Dacoltunk a figyelmeztetéssel. Bementünk az életveszélyes területre. „Felhívjuk a tisztelt látogatók figyelmét, hogy muhi csata emlékmű – jelen állapotában – sajnos balesetveszélyes, éppen ezért csak saját felelősségre látogathatja! Az esetlegesen bekövetkező balesetekért felelősséget nem ...