Most a Vár utca hangulatos Miskolcon

A Déryné utcára is lehet szavazni
A Déryné utcára is lehet szavazni - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Jövő vasárnapig szavazhatnak arról, hogy melyik „Miskolc leghangulatosabb utcája”.

Ha csak néhány szavazattal is, de átvette a vezetést a Vár utca a „Miskolc leghangulatosabb utcája” elnevezésű szavazásunkban, amiben arra kértük olvasóinkat, hogy üzenjék meg az istvan.juhaszlehi@eszak.hu e-mail-címre (vagy szavazzanak lapunk Facebook-oldalán minderről) július 23-ig, hogy melyik „Miskolc leghangulatosabb utcája”.

A Vár utcára nem mellékesen az 1930-as évek elején telepítették a fákat, míg védetté 1984-ben nyilvánították a fasort. A Vár utcai felújítás a kilencvenes évek elején történt: az utcaszintet valamelyest süllyesztették, a fák körül pedig kalodákat magasítottak.

Szavazzanak, küldjenek fotókat a legszebb utcákról!
Miskolc - Olvasóinkat kérdezzük: melyik Miskolc leghangulatosabb utcája? Kollégánknak van néhány kedvence. Bizonyosan más volt és másért a leghangulatosabb utca Miskolcon 1935-ben, 1964-ben, netán 1992-ben, de az biztos, hogy most is, 2017 nyarán is van ilyen utca. Az Észak-Magyarország ezt, a le...

Egy 2006-ban készült természetvédelmi kezelési terv arról is ír, hogy az utcai és a járdaburkolatot is betonnal alapozták, ezáltal meggátolták a talaj levegőzését, s a csapadékvíz leszivárgását a gyökerekhez. A fák kora 90 év körüli.

A 2006-os tanulmány arról is ír, hogy a Vár utcai fasorban 39 egyed található, magasságuk 18–20 méter között váltakozik. Törzskörméretük 149 és 277 cm közötti.

„Egészségi állapotuk változó. Szinte mindegyik fa odvasodó, s ezeket az odvakat korábban, kb. 15–20 éve kezelték utoljára. „A koronában, a fa egészségi állapotától függően több-kevesebb száradó ág található.”

– ÉM-JLI –