Most a megyehatáron észleltek egy medvét

Lehetőleg kerüljük a medvét (illusztráció)
Lehetőleg kerüljük a medvét (illusztráció) - © Fotó: ÉM
Borsodnádasd – Medvét láttak az elmúlt napokban a Heves megyei Balaton határában. Felfedezéséről korábban Petrók György borsodnádasdi, de Budapesten élő fotós számolt be a közösségi oldalán.

Lapunknak elmondta, egy szarvasrudli fotózása közben látta meg a medvét, amely a szarvasok és egyben Borsodnádasd irányába futott. Pár másodpercig látta csak, egy kis termetű példány volt, de nem sikerült képet készítenie, mert villámgyorsan eltűnt. Közösségi oldalán a nagy sajtóvisszhang után úgy fogalmazott: „be jó volna most már le is fotózni!”

A medve nem játék

A medveészlelések miatt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) adott ki korábban közleményt. Többek között azt írják, mivel a medve nem játék, az erdőben a turistaúton közlekedjünk, lehetőség szerint nappal. Egyedül járva is célszerű zajt okozni, társaságban pedig beszélgetni. Ha medvével futunk össze és az állat nem vesz észre, feltűnés nélkül, halkan, a medvét szemmel tartva, hátrálva távolodjunk. Ha észrevesz, akkor se próbáljuk elzavarni, ne nézzünk a szemébe, ne fordítsunk neki hátat, ne fussunk el, ne etessük. Ne is fényképezzük, pláne ne provokáljuk.

Az erdő közelében lakóknak pedig – hangsúlyozza a BNPI – a kukákra és kerti hulladéktárolókra is érdemes figyelniük.