Mosogató- és mosógépet nyerhet, aki vért ad a nagy nyári fesztiválokon

A Magyar Vöröskereszt eddig is kisebb-nagyobb ajándékokkal kedveskedett a véradóknak, de úgy tűnik, hogy a nyári szabdságolások idején ennél komolyabb motivációra is szükség van. Egy háztartási gépeket gyártó cég segítségével hat fesztiválon mosogató- és mosógépeket sorsolnak ki azok között, akik segítenek.

Drasztikusan visszaesett az ország vérkészlete az elmúlt hetekben. Vérhiány nincs, de a nyári szabadságolások miatt nehezen lehet elérni az állandó donorokat, és nehéz megszervezni a munkahelyi, csoportos véradásokat is. Emellett ilyenkor többen vannak az utakon, és gyakoribbak a balesetek. A biztonságos betegellátáshoz országosan hetente 10 ezer véradóra van szükség, ezzel szemben az elmúlt hetekben három-négyezer fővel kevesebben segítettek.

Az egyik legnagyobb, háztartási gépeket gyártó cég, az Indesit Company mosogató- és mosógépeket ajánlott fel a Magyar Vöröskeresztnek, amelyet a szervezet kisorsolhat a véradók között, hátha így nagyobb kedvvel mennek segíteni. A hat háztartási gépet szeptember végéig hat nagyszabású rendezvényen, a Kapolcsi Bűvészeti napokon, a bonyhádi Tarka Fesztiválon, a Kecskeméti Repülőnapon, a szombathelyi Savaria Fesztiválon, Szolnokon a Gulyásfesztiválon, valamint a budapesti SzeptemberFeszten lehet majd megnyerni – mondta a Független Hírügynökségnek Harrach Gábor, a Magyar Vöröskereszt kommunikációs vezetője.

Az első, a Kapolcsi Bűvészeti Napok rendezvénysorozat, és ezzel együtt a véradás pénteken el is kezdődött. A segítő szándékú embereket szombaton 10 és 18 óra között Kapolcson, Monostorapátiban és Taliándörögdön, illetve 13-18 óra között Nagyvázsonyban várják. Vasárnap is folytatódik az akció, akkor 10-18 óra között Kapolcson és Taliándörögdön, valamint 12-18 óra között Nagyvázsonyban tartanak véradást.

A Magyar Vöröskereszt kommunikációs vezetője hozzátette: szeretnék, ha az emberek nemcsak a nyereményekért mennének vért adni, hanem részt vennének a többi véradáson is. Budapesten csütörtökön tartottak rendkívüli akciót, amelyen 165-en vettek részt. Az akciót jövő csütörtökön, július 31-én megismétlik 11 és 18 óra között az Arany János u. 31. szám alatti Vöröskereszt székházban. Emellett a véradó kamion is folyamatosan járja az országot, amely szombaton 10-16 óra között a szombathelyi Tesco áruháznál várja a donorokat.

A megyei szervezetek a hétvégén is több helyszínen dolgoznak. Július 26-án, szombaton Pest megyében a solymári Auchannál 9-12, a budaörsi Decatlonnál pedig 14-18 óra között várják a véradókat. A Szabolcs megyei Kisvárdán a várkertben 10-16, a debreceni Vekeri-tavi Campus Fesztiválon 11-17, Mátraházán a Mátrai Gyógyintézet óvodájában 11-16, míg a Csongrád megyei Kübekházán, az Operettfalu rendezvényen 16 és 18 óra között lehet vért adni.

A munka vasárnap sem áll meg: a fővárosban a Városmajori Plébánián 8-12 és a Sugár Üzletközpontban 13-18 között lehet vért adni. Bács-Kiskun megyében az akasztói faluházban 9-13, Békés megyében az orosházi Tesco-nál 15-19, míg a zalaegerszegi Falumúzeumban 14-17 óra között várják a segítő szándékú embereket.

A véradóktól azt kérik, hogy vigyék magukkal a személyi igazolványukat, a lakcím- és taj-kártyájukat.

Az aktuális helyszíneket és időpontokat folyamatosan felteszik a www.veradas.hu internetes oldalra.